donderdag 30 oktober 2014

Vogelquiz

Inmiddels dacht ik wel een beetje vogelkennis opgebouwd te hebben. Maar deze vogelquiz maakt me duidelijk dat ik nog een héél lange vogelaarsweg te gaan heb...

















Deze vraag had ik overigens goed! (Zwarte specht.)

dinsdag 28 oktober 2014

Koperwiek

Ik kán natuurlijk vast aan die kerststrip-opdracht beginnen. Maar misschien is dit wel de allerlaatste zonnige dag van het jaar*, dus ik besluit schaamteloos, voor de derde achtereenvolgende dag, te gaan vogelen. En vanzelfsprekend ontdek ik vandaag ook weer een nieuwe vogel: de koperwiek! Een lijster met een opvallende, witte wenkbrauw en roodroestige 'oksels'. Leuk beestje.

Ooijpolder / Bisonbaai 

- Roodborst 
- Wilde eend
- Slobeend 
- Blauwe reiger
- Buizerd
- Nijlgans 
- Muis (veldmuis?)
Uit het uitgedroogde gras langs het pad van de Bisonbaai komt een luid gepiep en gekwetter. Ik denk aan iets kwartel- of patrijsachtigs maar zie pardoes een muis een sprongetje boven het gras uit maken, om vervolgens snel weer in het stro te verdwijnen.
- Konikpaard
- Gallowayrund
- Koolmees 
- Pimpelmees 
- Torenvalk
- Putter











- Koperwiek
Ze vliegen telkens op, waardoor ik alleen hun lichte onderkant met een rode zweem kan onderscheiden. Maar als ik diep in de brandnetels duik (figuurlijk) en onopvallend achter een struik ga staan, landt er eentje in een kleine boom en kan ik hem, ondanks wat in de weg zittende takken, behoorlijk determineren.
- Spreeuw
- Meerkoet
- Winterkoning
- Grote bonte specht
Bovenin een kale boom. Korte tijd vergezeld door een vijftal spreeuwen. Omdat ik (tevergeefs) hoop dat het een keer een middelste bonte of een kleine bonte specht is, blijf ik lang staan kijken. In die kijktijd hoor ik het geluid van een groene of een zwarte specht en zie ik een zwart silhouet dezelfde boom in vliegen. Buiten zicht, achter de stam en daarna onmiddellijk spoorloos verdwenen. (Misschien heeft hij wel een hol in die boom. Óf werd ik net te lang afgeleid door een groepje passerende mensen achter mij) Ik hou het maar op een
- Zwarte specht
- Roofvogel 
De bever zelf verwacht ik niet te zien maar ik ga toch nog een keer op huisbezoek bij het beestje. Vlakbij zijn burcht, tussen de bomen door, zie ik een roofvogel laag langsvliegen. Hij leek wat statiger te zijn dan een buizerd maar waarschijnlijk wil ik er weer té graag een visarend in zien.
- Rat
In het donker, naar huis fietsend, steekt er driemaal een rat de straat over. Eentje solo en vijf minuten later een setje, waarvan ik de eerste bijna overrijd.
- Vleermuis
- Bever
Op de een of andere manier fiets ik normaal gesproken niet graag langs Het meertje. Maar omdat het al flink schemert en ik eerder deze week gelezen had dat er wel eens een bever zit, besluit ik het nu een keertje wel te doen. Ik val gelijk met m'n neus in de boter. Eerst zie ik een welbekend waterspoor en direct daarna zie ik een donker, zwemmend silhouet. Om mezelf ervan te verzekeren dat het écht een bever is spring ik van mijn fiets en snelloop ik een tweehonderdtal meter met hem op, terwijl ik mijn verrekijker scherp probeer te krijgen. Voor een luidruchtige, passerende brommer duikt hij even onder. Vanaf het fietspontje zie ik hem een eend de schrik van zijn leven bezorgen. Luid kwakend en water spartelend maakt de vogel zich uit de zwemvliezen. Daarna verdwijnt de bever in de duisternis. Óf ik heb extreem veel geluk, óf de bever is tijdens de schemering regelmatig in Het meer te zien. (Ik ga het liefst voor de eerste optie maar mijn verstand gaat voor optie twee.)

*Weersverwachting komende vrijdag: 18 graden, hele dag zon... 

maandag 27 oktober 2014

Tapuit

En hoppetee, weer een nieuwe vogel ontdekt. De tapuit! Nee, niet de roodborstige. Wel bijna net zo leuk.

Als ik na een paar uurtjes vogelen weer naar huis fiets, hoor ik vlakbij mijn woning een vogel fluiten. Het geluid van koolmeesjes, winterkoninkjes en roodborstjes kan ik inmiddels wel thuisbrengen, maar dit heb ik nog nooit eerder gehoord. Opgewonden speur ik de boomtoppen en de daken af; ik kan echter geen vogel ontdekken. Dan valt mijn blik op een moeder die haar kind duwt op een schommel. Een oude, piépende schommel.

Weurt - Grote grindgat

- Tapuit
Juvenieltjes of vrouwtjes. Of allebei. Twee of drie stuks in totaal.

Een roodharige medewerkster van het natuurmuseum in Tilburg riep van een afstand of ze door mocht lopen. Bang dat ze de vogel zou verjagen. Dat mocht best en ze mocht ook door mijn kijker een blik op het beestje werpen. 'Op het museum worden ze hartstikke jaloers als je vertelt dat je een tapuit hebt gezien!’ doe ik leuk. Nou, dat dacht ze toch echt niet.
- Konijn
Tapuiten maken hun nest in konijnenholen. Omdat het aantal konijnen steeds meer afneemt zie je deze vogels ook steeds minder. Zegt mijn vogel-app. Daar is in Weurt weinig van te merken; de langorige beestjes zaten er letterlijk met tientallen in het weiland. En dus ook een aantal tapuiten.
- Roodborst
- Wintertaling
- Fuut
- Buizerd
- Scholekster 
Al een tijd niet meer gezien. Twee stuks deze keer.
- Hond
Er worden daar bij het Grindgat héél veel honden uitgelaten. Soms houden ze minutenlang hun kop niet dicht en soms rennen ze je bijkans ondersteboven. Maar ik ben niet gebeten, dus je hoort me niet klagen.
- Aalscholver
- Torenvalk
- Nijlgans
- Grauwe gans
Tientallen overvliegende grauwe ganzen. Ondanks de grote afstand heb ik ze kunnen determineren aan de hand van de slordig uitgegumde strepen op hun buik.
Edit 05-02-15: dat moeten dus kolganzen zijn geweest.
- Boomkruiper
Hij lokte me met zijn zang naar zijn boom. Blijft een leuk beestje, met z'n grappige eivorm en z'n dunne, kromme snaveltje.
- Putter
- Winterkoning
- Groenling
Heel kort maar wel lekker dichtbij. De tweede keer dat ik deze vogel zie.
- Wulp
Nou ja, niet gezien, maar wel gehoord.
- Grote bonte specht
Hij kwam snel overvliegen.
- Ekster
Eksters noem ik hier zelden omdat je ze werkelijk áltijd ziet. Maar nu hupten ze uitdagend met z'n vijven vlak voor een kat die slecht acteerde dat hij ze niet in de gaten had.
- Koolmees
- Blauwe reiger
Geen grote zilvers gezien vandaag.
gehakkelde aurelia 
Da's een vlinder.
















Het waren weer geslaagde uurtjes. De lange schaduw die ik met mij meedroeg werkte blijkbaar minder angstaanjagend voor de vogels dan ik vreesde.

zondag 26 oktober 2014

26-10-14

Beuningen uiterwaarden

Wandelen met P.

- Buizerd

Hij vloog mooi laag over. Ik zág hem vanaf de fiets, met m'n blote oog, z'n miauwende geluid maken.
- Roodborst
Drie stuks gezien. Ze overspoelen Nederland!
- Torenvalk
- Koolmees
- Staartmees 
- Boomkruiper
- Aalscholver
- Vink

Een zwermpje vinken bij een appelgaard.
- Blauwe reiger

zaterdag 25 oktober 2014

Geweerschot

Eerst denk ik met een hele berg juveniel wilde eenden te maken te hebben. Bruine vogels met een stukkie groen aan de flank. Dan zie ik een eend met een bruingroene kop, een opvallende witte, horizontale streep over het lichaam en een geel driehoekje bij de staart. Wintertalings! De 'nieuwe' vogelsoorten vliegen me de laatste dagen, al dan niet letterlijk, om de oren! 

In de verte, aan de overkant van de Oude Waal, tel ik negentien grote zilverreigers. Eén exemplaar vliegt rechts van me over de Ooijse bandijk. Ik volg zijn mooie slow motion-vlucht en schrik me dan net als hij, wat wandelaars en een fietser, te pletter van een harde knal. In een straat die parallel loopt aan de dijk staat een beige wagen geparkeerd bij de inrit van een weiland. Hij rijdt weg en stopt tweehonderd meter verderop weer langs de straat. Blijkbaar is het jachtseizoen geopend... Voor de zekerheid controleer ik mijn lichaam nog even op rokende gaten en besluit, na alleen maar natuurlijke lichaamsopeningen gevonden te hebben, snel door te fietsen. Wintertaling of geen wintertaling. Gelukkig blijft het bij dit ene schot.

Ooijpolder

- Staartmees
- Nijlgans
- Grauwe gans
- Blauwe reiger
- Aalscholver
- Wintertaling
- Ooievaar
O nee toch niet, het blijkt een zwart-witte kat te zijn.
- Slobeend 
- Grote zilverreiger 
- Wilde eend
- Roodborst
- Fazant
- Tafeleend
- IJsvogel
Ik hoor zijn roep en zie hem nog net in de verte wegvliegen. Bij de kerkdijk in Ooij, deze keer.
- Kuifeend
- Meerkoet
- Fuut
- Koolmees
- Torenvalk 
Terugfietsend op de dijk zie ik het biddende silhouet van een torenvalk tegen een prachtig oranje ondergaande zon. Hij maakt een duikvlucht naar de grond en heeft succes. Met een ondefinieerbare prooi in zijn poten geklemd, vliegt hij naar een paaltje wat verderop, alwaar hij even later opschrikt van een drietal passerende auto's en er snel vandoor gaat.

(Heb ik deze keer nou echt geen buizerd gezien? Het moet niet gekker worden. Wel gehoord, overigens.)

donderdag 23 oktober 2014

Goudhaantje

Voor het eerst een goudhaantje gezien! En nog een hoop andere zangvogeltjes. (Zangvogeltjes zijn het leukst.) 

Ooijpolder, Wylerbergmeer 

- Pimpelmees
- Koolmees
- Staartmees
- Buizerd
- Blauwe reiger
- Grote zilverreiger 
Een zevental exemplaren in een weiland. Plus wat blauwe reigers (drie). Plus wat buizerds (twee).
- Goudhaan 
Het zou ook een vuurgoudhaantje geweest kunnen zijn maar ik kon niks oranje's op z'n kop ontdekken.
- Meerkoet 
Opvallend rond, als je hem uit het water ziet.
- Kuifeend 
- Aalscholver
Hij zat vlakbij op een tak in het water. Z'n kop hing langs zijn lichaam. Óf hij deed een dutje, óf hij was bezig zijn laatste adem uit te blazen.
- Fuut
- Roodborst
Import uit het noorden? Ik zag hem een paar dagen terug ook al. Nee, vast niet dezelfde.
- Nijlgans
- Kolgans
- Gaai
- Konijn
- Haas
- IJsvogel
Bij het overgangbruggetje van het Wylerbergmeer richting Ooijpolder. Héél kort en behoorlijk ver weg, maar onmiskenbaar zo'n leuke ijsvogel. (Ik had er niet meer op gerekend.)
- Knobbelzwaan 
- Ooievaar
Een paartje (denk ik) en een solo-exemplaar.
- Ree
Een mooie afsluiter van een drietal vogeluurtjes.

maandag 20 oktober 2014

Tafeleend

Jongens (meisjes ook), mijn dag is goed; ik heb vandaag de tafeleend ontdekt. Nee, niet op tafel. Felicitaties graag per mail. 

Bemmelse waard

- Torenvalk
- Grauwe gans
- Aalscholver
- Fuut
- Meerkoet 
- Buizerd
- Bij
Een drietal bijen kwam naast me op een bankje zitten. Best gezellig.
- Blauwe reiger
- Tafeleend
Leuk om weer eens een 'nieuwe' vogelsoort ontdekt te hebben.
- Slobeend 
- Putter
Een groepje puttertjes. Ik dacht eigenlijk dat ze naar het zuiden waren vertrokken. Maar ze blijken 's winters (gedeeltelijk?) gewoon hier te blijven. Aangevuld met exemplaren uit Scandinavië. Hoezee!
- Roodborst
Hij floot even heel mooi voor me.
- Koolmees 
(Kan ook een pimpelmees geweest zijn. Hij was me te snel af.)
- Kolgans 
- Grote zilverreiger 
- Knobbelzwaan 
- Kuifeend
Ik vind het een fijn beestje. De meest op een badeend lijkende eend. Qua vorm dan.

zaterdag 18 oktober 2014

Waaltocht

De jonge excursieleider maakte mij wijs dat er een gerede kans was om een zwarte ooievaar te zien, zag een nijlgans achtereenvolgens aan voor een grauwe gans en een grondeleend (nooit van gehoord, blijkt een soortnaam voor een tiental eenden te zijn) en toonde gebrek aan gezag toen hij tevergeefs een wandelaar, die met loslopende hond tot op anderhalf meter afstand langs een stel Galloway-runderen liep, bestraffend toesprak. (Maar verder was het wel een aardige jongen hoor.)


De groep werd een geheimhoudingsplicht opgelegd om niet door te vertellen dat - zeg ik niet. 


Of de enorme uitschuiferectie van het konikpaard bij het afschermgedrag van zijn kudde hoorde, heb ik maar niet gevraagd, want er waren dames bij. Al bij al was het best een leuk tochtje.

Bisonbaai, Millingerwaard

- Buizerd
- Torenvalk
- Grauwe gans
- Kolgans
- Nijlgans
- Gaai
- Patrijs
Of was het een opvliegende vrouwtjesfazant? Waarschijnlijk wel.
- Wulp
- Aalscholver
- Grote zilverreiger
- Koolmees
- Galloway-rund
- Konikpaard
- Blauwe reiger
- Fuut
- Meerkoet
- Knobbelzwaan
- Vleermuis
Een vijftal boven een plas vliegende vleermuisjes. Gewoon overdag. 
Google: rosse vleermuis, dwergvleermuis of de ruige dwergvleermuis.
- Bruine kikker
- Kuifeend
- Pimpelmees
Die zie je een stuk minder dan bijvoorbeeld de koolmees. Dat je het maar weet.
- Winterkoning
- Pinguin
O, nee dat kan niet. Een aalscholver met een witte buik? Juveniel? Hij zat te ver weg om hem goed te kunnen bekijken.
- Kievit

En ik meen de roep van een zwarte specht gehoord te hebben.

dinsdag 14 oktober 2014

Rare Rus

'Ha, militair!' klinkt het in een zwaar Russisch accent achter me, als ik op een bankje op de Bemmelsedijk zit te verrekijken. Een eind voor me zwemt een dertigtal slobeenden in een plas water en maakt een wulp zijn kenmerkende koerlie-geluid. Op mijn schoot ligt een vogelgids. Een kruising tussen Gérard Depardieu en de grootvorst uit Lucky Luke stapt van zijn brommertje af, loopt met ferme pas naar me toe en ploft - naar mijn zin iets te dichtbij - naast mij neer. 

Ik ben wel eens als jongedame aangesproken maar voor een militair heeft men mij nooit eerder aangezien. Oké, mijn outdoorbroek en -pet zou je nog voor een soldatenkloffie kunnen aanzien. En mijn 'antieke' verrekijker zou best wel eens uit het leger afkomstig kunnen zijn. Maar mijn smalle schouderpartij, en de delicate handjes waarmee ik het ding vasthoud, zouden toch boekdelen moeten spreken. 

'Mooie verrekijker! Mag ik?' Hij wacht mijn antwoord niet af en steekt een van zijn grote klauwen naar mij uit. 'Prachtig!' roept hij, terwijl hij met het ding over de Waal uitkijkt. 'Ik heb drie thuis! Jij militair?' Uit zijn jas haalt hij een plastic tasje met camouflageopdruk ter verduidelijking van de term 'militair'. Ik antwoord ontkennend. 'Jij student?' (Hij heeft inmiddels mijn vogelgids ontdekt.) Ik leg hem uit dat ik als hobby naar vogels kijk. 'Ah, wat is jouw baan?' 'Striptekenaar' zeg ik en ik zie hem verbaasd opkijken. Ter verduidelijking maak ik er wat tekenbewegingen bij met mijn rechterhand. 
Zijn verbazing wordt er alleen maar groter op en ik bedenk me dat hij waarschijnlijk alleen het woord 'strip' herkent maar dan in een heel andere context... 'Schilder' maak ik er maar snel van. En dat begrijpt hij. 'Verdient dat goed?' 'Nee, dat valt vies tegen.' 

'Ik moet plassen!' roept hij opeens. 'Oei, dat is een probleem', antwoord ik. 'Ha ha ha! Maar niet voor jou!' Hij wil nog een keer door mijn kijker kijken - 'Allemaal eendjes!' - en zegt dan dat het koud is. Ik beaam dat en grijp snel mijn kans om te kunnen opstappen. Van beweging word je immers weer warm, zeg ik hem. 'Dat jouw fiets?' Met snelle pas loopt hij op mijn oude fiets af. 'Grote ketting!' roept hij en wijst naar het om mijn zadelstang gedraaide fietsslot. 'Ja, dat is een grote ketting', bevestig ik maar. Ik haal mijn fiets van het (andere) slot en wens hem een prettige dag verder. Gérard antwoordt niet, loopt met - wederom - ferme pas naar een wat verderop staand kunstwerk en haalt zijn ongetwijfeld imposante, Russische geslacht uit zijn broek voor een plas.

Bemmelse waard

- Wulp
- Buizerd
Ik zag opvallend veel buizerds. Enkele van behoorlijk dichtbij.
- Torenvalk
- IJsvogel
Tot mijn verrassing zie ik hem voor het eerst in de Bemmelse waard een drietal keer voorbij flitsen.
- Slobeend 
- Winterkoning 
Weer een vogel die de tuinloze Mars aan z'n geluid herkent! In de praktijk leer je de geluiden toch een stuk beter dan van een cd'tje.
- Grote zilverreiger 
- Aalscholver 
- Meerkoet 
- Wilde eend
- Blauwe reiger
- Kuifeend
- Grauwe gans
- Fuut
- Staartmees 
- Koolmees
- Kolgans

- Gaai
- Ree

Twee reeën die zich vanaf de Bemmelsedijk, aan de rand van een bos, onbespied achtten maar daarbij niet op de scherpe blik van ondergetekende rekenden. Ha!
- Grote bonte specht

woensdag 8 oktober 2014

08-10-14

Ooijpolder

- Grauwe gans
- Kolgans
- Nijlgans
- Aalscholver 
- Buizerd
- Slobeend
- Blauwe reiger
- Zilvermeeuw
Een eenzaam exemplaar op het afdekzeil van een dobberend roeibootje.
- Grote zilverreiger 
- Haas
- Spreeuw
- Fazant
- Koolmees
- Fitis/tjiftjaf/fluiter?
- Staartmees 
Staartmeesjes laten zich zo lekker makkelijk bekijken. Voor de derde keer inmiddels.
- Fuut
Volwassen fuut met twee mooi gestreepte jongen. Eentje ging er luid piepend achter zijn vader of moeder aan. Bedelend om voedsel? Moedermelk? Yoghi drink?
- Kuifeend
- Meerkoet 
- Waterhoen
Een vreemde bruine eend dacht ik eerst, maar door zijn knikkende kopje gokte ik (correct) op een juveniel waterhoen.

maandag 6 oktober 2014

Slobeend

Vogeldip of niet; ik ben toch maar even de Ooijse Bandijk op gefietst, met m'n verrekijker in de aanslag. En ik heb nu mooi zo'n rare slobeend kunnen determineren!

Ooijpolder

- Slobeend
Een eend met een belachelijk lange snavel.
- Grauwe gans
Waarvan er een paar op één poot stonden en zachtjes 'ik ben een ooievaar!' murmelden. (Oké, dat laatste is niet waar.)
- Buizerd
- Torenvalk
- Aalscholver
- Wilde eend
- Meerkoet 
- Lepelaar
- Grote bonte specht
- Groene specht
Het leek wel een ijsvogel, zo kort zag ik hem.
- Spreeuw
In een kale boom zit een vijftal spreeuwen, plus evenzoveel bruine vogels. Juveniel spreeuwen, vermoed ik. Ze houden scherp een iets boven hun zittend valkje (?) in de gaten en proberen hem zelfs enkele keren tevergeefs te verjagen. De roofvogel pleegt ook nog een mislukte aanval op een voorbijvliegend vogeltje. De spreeuwen maakten een ratelachtig geluid.
- Wulp
Eén overvliegende wulp. Met een mooie witte pijlvlek op z'n rug.
- Brandgans
- Kolgans
- Ooievaar
- Haas
- Blauwe reiger

zondag 5 oktober 2014

Vogeldip

Zijn het de dagen die korter worden? Ligt het aan het in een weiland gepasseerd worden door een fietser? Is het de vogel opjagende jogger? Het gevolgd worden door een blaffende hond op een plek waar die beesten aangeriemd horen te zijn? De chagrijnig kijkende vissers? Het bijkans struikelen over de hekken en de verboden toegangsborden? Zijn het de jongelui die beginnen te schreeuwen, of extra lawaaierig hun brommer optrekken, als ze je zien verrekijken? Is het het nog geen tien minuten kunnen lopen zonder een ander mens tegen te komen? Of ontdek ik te weinig nieuwe soorten? Feit is dat ik momenteel minder lol beleef aan het vogels kijken.

zaterdag 4 oktober 2014

Boze stieren

Door een van de kijkopeningen van de vogelkijkhut in de Liendense waard bij Batenburg, zie ik een tiental fors uit de kluiten gewassen stieren mijn richting op komen. Het voorste exemplaar had mij in de smiezen, loopt nu naar mij toe en begint, vlak naast mij, enorm te grommen en te loeien. Niet geheel op m'n gemak - het prikkeldraad tussen de stieren en mij ziet er maar slap en gammel uit - druk ik me tegen de wand, uit het zicht van de dieren. Na het stevige kabaal van hun voorganger, loopt het groepje weer verder door. Ik steek mijn verrekijker weer door een kijkgat en zie dat een achtergebleven stier mij eveneens opmerkt. Ook hij komt luid loeiend en briesend mijn kant op. Ik besluit dat ik wel weer genoeg natuur voor vandaag heb gezien en loop in rustige tred het pad naar het toegangshekje op. Links van mij, op een dertigtal meter, zie ik nog drie stieren staan. En... wacht eens even... geen prikkeldraad! Klaar voor een eventuele sprint, of een sprong over het prikkeldraad aan mijn rechterkant, maak ik mij wandelvlug uit de voeten. Het zal vast wel een menslievend runderras zijn, maar ik heb weinig zin om dat ter plekke te verifiëren.

Fietstocht naar Appeltern

- Fazant

Koppeltje.
- Torenvalk

Liendense waard (Batenburg)


- Grauwe gans

- Kolgans
- Nijlgans
- Brandgans
- Wilde eend
- Fuut
Juvenielfuten maken een hoop kabaal.
- Kievit
- Meerkoet
- Kokmeeuw
- Witte kwikstaart
Twee kwikstaartjes achtervolgden elkaar zo razendsnel (ruzie? liefde?) dat ik ze bijna niet kon volgen met m'n kijker.
- Aalscholver
- Blauwe reiger
- Grote zilverreiger
- Knobbelzwaan
Een koppeltje moest niks van me hebben en ging ervandoor. 
Daarbij maakten ze met hun vleugels, het voor zwanen kenmerkende lage, zingende geluid.















- Fitis
Ik heb 'm zo lang zitten te bekijken en beluisteren. Het moét haast wel een fitis geweest zijn.
- Brandrood rund
- Spreeuw
- Konijn

Niftrik

Boerengans, tamme gans, huisgans of witte gans
Een groepje witte ganzen in een uiterwaard. Sommige bedekt met kleine stukjes grauwe- of kolgansbekleding.
- Ekster
Op de rug van een schaap.

vrijdag 3 oktober 2014

03-09-14

Ooijpolder

- Buizerd
Een kraai zit een buizerd tot op een halve meter afstand op de hielen. Een minutenlange achtervolging begint. Hij vliegt pas weg als er twee andere buizerds aan komen vliegen. Later zie ik een kraai ook een torenvalk verjagen.
- Blauwe reiger
- Witte kwikstaart
- Koolmees
- Torenvalk
- Gebruikt condoom
- Roofvogel
In een boom bij Het Meer zie ik een grote roofvogel met een witte kop. Voordat ik m'n verrekijker kan scherpstellen vliegt hij met grote, snelle vleugelslagen, laag over de grond weg. Zijn vleugels lijken wat langer dan die van een buizerd. Maar misschien wil wel té graag dat het een visarend was...
- Grauwe gans
- Kolgans
- Meerkoet
- Fuut
- Waterhoen
- Kuifeend
- IJsvogel
Twee seconden in beeld, op z'n vertrouwde plek in de omgeving van het Wylerbergmeer.
- Roodborst
- Winterkoning
De enorme kabaalmaker aan de oever van het Wylerbergmeer blijkt een kleine winterkoning te zijn.
- Roodborst