maandag 30 maart 2015

Dodaars

Als je je verrekijker niet meer goed kunt scherpstellen, dan wil het nog wel eens helpen als je de lenzen even schoonmaakt...

Na een verregend weekend besloot ik vandaag m'n kans te pakken om te gaan vogelen in m'n nieuwe Fjällräven-broek. (Hij was behoorlijk duur, dus hij zit héél lekker, heb ik besloten.) 's Middags heerlijk zonnig weer, met een beetje overdreven harde wind. Via de Haterse vennen fietste ik langs de Kraaijenbergse plassen, alwaar ik zowaar een vogelkijkhut tegenkwam. Aardedonker, met een achttal brede, langwerpige luiken die je zelf open kunt maken. Bewaakt door twee Exmoorpony's en een heleboel langhoornige Galloway-runderen. (Met leuke, piepjonge kalfjes.) Veel, of bijzondere vogels waren er niet op het water, maar we keren er zeker nog een keertje naar terug voor een uitgebreide wandeling.

Haterse vennen / Kraaijenbergse plassen

- Zwarte mees
- Kuifmees
Derde waarneming, twee stuks.
- Pimpelmees 
- Koolmees 
- Vink
- Boomkruiper 
- Grote bonte specht
Bovenstaande vogels zag ik allemaal op dezelfde plek (Haterse vennen), in tien minuten tijd, terwijl ik nog maar net van m'n fiets was afgestapt. Een perfect begin van een mooie vogeldag!
- Grauwe gans
- Brandgans 
Beide ganzen waren aan het broeden op hun nest, bewaakt door hun mannetjes.
- Dodaars
Nieuwe vogel! Kleine, hoog hinnikende fuutachtige, zonder staart.
- Kuifeend 
- Buizerd
- Tjiftjaf 
Door een harde windstoot werd-ie letterlijk van zijn tak afgeblazen.
- Roodborst 
Z'n alarmroep kende ik al, maar nu begin ik z'n zang ook eindelijk te herkennen. Beetje droevig klinkend, steeds onderbroken door een korte pauze. Vergelijkbaar met het geluid van een met water gevuld fluitje. (Dit verzin ik niet zelf hoor.)
- Witte kwikstaart 
- Smient
- Grote Canadese gans
Die hebben iets met de Kraaijenbergse plassen, lijkt het wel. Ik zie ze daar meer dan waar ook in het rijk van Nijmegen.
- Ringmus
- Zanglijster 
- Aalscholver
- Groenling
Niet gezien, maar herkent aan het geluid! Zijn roep wordt o.a. op de volgende manieren omschreven: ’djuwie’, 'dzwèèh', 'dzeeeeer' en 'dsjruuuuuuuuuh'. 
- Blauwe reiger
- Konijn

maandag 23 maart 2015

Bunzing en buizerdseks

Vlak voor ik thuis kwam werd ik nog even op een potje stomende seks getrakteerd. (Twee parende buizerds op een paaltje.)

Ooijpolder / Wylerbergmeer 

- Scholekster
- Grauwe gans
- Wintertaling
- Slobeend 
- Blauwe reiger
- Tjiftjaf 
Hoe heb ik die vorig seizoen in hemelsnaam niét kunnen determineren?! Je hoort bijna overal de overduidelijk herkenbare tjiftjaf-roep. En hij is ook nog vrij eenvoudig in de kijker te vangen. Eénmaal zag ik hem een paar keer hoog uit een boom opspringen om naar een van de daar rondvliegende mugjes (?) te happen.
- Fuut
- Grote bonte specht
- Buizerd
Toch altijd even met de verrekijker naar een buizerd in een boom kijken, ook al zie je die vogels doorgaans meerdere keren per wandeling en/of fietsrit. Je weet nooit of het toch niet misschien een ander merk roofvogel is. Deze buizerd vloog op richting een paaltje. Daar zat al een andere buizerd die het blijkbaar geen bezwaar vond dat het mannetje een tiental seconden feest vierde op haar rug. 'Sexy time'.
- Koolmees 
- Aalscholver 
- Vink
- Roodborst 
- Ooievaar 









- Bunzing
Soms doe je de mooiste waarnemingen tijdens een wildplas. Ik zag een kastanjebruin, marterachtig beestje op een aantal meter afstand voorbij komen. Toen ik mijn kijker naar m'n hoofd bracht, zag hij me en schoot hij snel het struweel in. Daarna stak hij nog even zijn koppie omhoog om te kijken wie die rare snuiter die zijn gulp aan het dichtritsen was.
- Staartmees 
- Zanglijster 
Ik meende ook een grote lijster gezien te hebben, maar omdat hij zijn snavel hield durf ik hem niet als officiële waarneming te noteren.
- Kuifeend 
- Smient
- Nijlgans 
- Wulp
Zeker meer dan honderd wulpen. Op een gegeven moment maakten groepjes zich los uit de grote groep, en vlogen ze over de dijk naar een ander weiland. Daarbij werden ze vergezeld door een aantal spreeuwen. Wellicht voelden die zich veiliger, zo in de buurt van grote vogels met enorme, kromgetrokken wormvanggereedschap aan hun koppen.
- Roodborsttapuit 
- Torenvalk 
Ik meende de slechtvalk te horen, maar zag een moment later een torenvalkje op zijn broedkast zitten. Toch nog half goed dus.
- Pimpelmees 
- IJsvogel
Ik moest een oudere, nauwelijks verstaanbare heer (dialect) met skistokken, en twee grote bruine pukkels in zijn nek, van me afschudden, want hij bleef me hoestend en proestend langs het Meertje volgen. Ook al was hij me aanvankelijk tegemoet komen lopen. Hij dacht dat ik van Staatsbosbeheer was (door m’n verrekijker), en dat ijsvogels wit waren. Kans op ijsvogelwaarneming in deze situatie: nul. Gelukkig had ik het beestje even tevoren al voorbij zien flitsen.
- Waterhoen
- Putter
- Gaai
- Kramsvogel
- Fazant
Vijf stuks, aan het begin van de Ooijpolder. Drie mannetjes en twee vrouwtjes/juvenielen. Waarvan één mannetje een honderdtal meter verderop.

vrijdag 20 maart 2015

De Gendtse waard

In het kader van 'verkentochten van natuurgebieden in het rijk van Nijmegen’, fiets ik deze keer naar de Gendtse waard. En daar valt het me niet tegen; mooi gebied, waar je fijn kunt wandelen. Van bomen die in het water staan mag ik altijd graag genieten en ruwe, hobbelige weilanden, hier en daar gevuld met doornstruiken, zijn ook niet verkeerd. Zoals zo’n beetje alle natuurgebieden in mijn omgeving is het er helaas wel weer aan de kleine kant. Nou ja, wie het kleine niet eert - enzovoort, zeg ik dan maar.

Lentse waard / Bemmelse waard / Gendtse waard

- Grauwe gans
- Torenvalk
Twee keer mijn verrekijker opgericht om te checken of de vogel in die boom nou een duif was of een t-valkje. Beide keren waren het torenvalkjes.
Biddend in de lucht zijn ze makkelijker herkenbaar.
- Scholekster
- Buizerd
Witte borst, witte kop, donkere vleugels, zittend in een boom aan het water. Het zóu een visarend geweest kunnen zijn. Veiligheidshalve ga ik toch maar voor zo’n ordinaire buizerd.
- Kuifeend
- Smient
- Bergeend
- Steltlopertje
Of ik die beesten zonder telescoop ooit nog ga leren determineren? Vooralsnog heb ik weinig hoop…
- Brandgans
Meer brandganzen aan deze kant van de Waal dan aan de overkant. Ik heb het zelf gelezen én gezien. Maar wáárom…?!
- Nijlgans
- Roodborst
- Winterkoning
- Koolmees
- Aalscholver
- Ree
Drie reetjes, rechts van de visare… buizerd.
- Blauwe reiger
- Grote zilverreiger
Eentje slechts.
- Tjiftjaf
- Fazantenmannetje
- Alpinopetvogeltje
- Grote bonte specht
Een paartje.
- Vink
- Staartmees
Ik heb ze al een tijdje niet meer in een (relatief) grote groep gezien. Het zijn er vaak maar twee of drie.
- Spreeuw
- Pimpelmees
- Boomkruiper
- Krakeend
- Knobbelzwaan
Een paartje, waarvan er één continu, uiterst elegant en koelbloedig, achter een grauwe gans aanzwom om deze gakkende druktemaker te verjagen. Wat uiteindelijk ook lukte; de gans vloog er vandoor. 
- Kieviet
Ik mag ze niet zo, die kievieten, maar het zijn wél mooie beestjes.
- Gaai
- Roodborsttapuit
Paartje.

woensdag 18 maart 2015

Foto

Een volger op Twitter vroeg mij of ik geen foto had gemaakt van de ijsvogel die ik die dag gezien had. Nu heb ik sowieso nooit een fototoestel bij me op m’n vogeltochten - ik sjouw al genoeg met me mee - en een smartphone moet ik al jaren 'toch eens een keer aanschaffen', maar buiten dat, wat kan ik hier nou aan toevoegen?


dinsdag 17 maart 2015

Tjiftjaf

Vast al eens eerder gezien, maar nog niet officieel kunnen determineren omdat-ie als twee druppels water op de fitis lijkt, en omdat ik nog niet wist dat-ie gewoon zijn eigen naam omroept. De tjiftjaf. Bij deze tot 'nieuwe vogel' gebombardeerd.

Ooijpolder / Millingerwaard / Wylerbergmeer 

- Scholekster 
- Kievit
- Lepelaar 
Mijn eerste lepelaars van het nieuwe jaar. Twee stuks.
- Slobeend 
- Buizerd 
- Torenvalk 
- Grote zilverreiger 
- Grauwe gans
- Nijlgans 
- Fuut
Met een visje in z'n bek, dat hij snel doorslikte toen hij zich geschrokken door mij uit de zwemvliezen maakte.
- Knobbelzwaan 
- Aalscholver 
- Roodborst 
- Kleine vos
- Koolmees 
- Alpinopetvogeltje 
- Groene specht 
Niet gezien, wel horen lachen.
- Tjiftjaf 
Als je het geluid eenmaal kent, dan hoor je hem overal.





















- Ooievaar 
Ik weet inmiddels drie bemande nesten te vinden.
- Staartmees 
- Bergeend
Een wild gevecht in het water aan de Erlecomsedam. Beide vogels hielden elkaar, wild met de vleugels fladderend, minutenlang vast met hun snavel in de rugpartijen. Volgens mij liep het uit op remise.
- Kuifeend 
- Vink
- Smient
- Witte kwikstaart 
En de witte kwik is ook weer terug van weggeweest.
- Graspieper 
Niet 100% zeker - er zijn wel meer soorten piepers, die allemaal op elkaar lijken - maar het zou zomaar kunnen.
- Boomklever 
Hij vloog af en aan naar zijn boomhol, vermoedelijk bezig met nestvoorbereidingen.
- Winterkoning
- Boomkruiper 
- Rietgors 
- Blauwe reiger
- Grote bonte specht
- Pimpelmees 
- Fazant
Tien fazanten in één weiland. Een groepje van zeven fazanten met één mannetje, en de rest juvenielen en/of vrouwtjes. Daar rondom nog twee mannetjes. Allemaal vanuit het struweel aan de rand van de wei in de gaten gehouden door een zwarte kat.
- Waterhoen 
- Kramsvogel 













- IJsvogel
De laatste tijd zie ik ze gewoon áltijd op hun vaste plek. Deze keer meerdere malen, en één keer zelfs als paartje naast elkaar op een tak. Blijft leuk!
- Kolgans 
- Zanglijster 
Die heeft z'n naam niet voor niks. Wat een geluid komt er uit dat beestje!
- Putter

zondag 15 maart 2015

15-02-15

Geen klapekster, Wel: rietgors, wulp, putter, slechtvalk en ijsvogel. Nou, daar zijn we ook dik tevree mee!

Ooijpolder / Wylerbergmeer    

- Scholekster 
- Slobeend 
- Buizerd 
Eén van de buizerds die ik zag was een opvallend groot exemplaar in een weiland. Hij hield de wacht bij wat molshopen. Lichtgekleurd exemplaar met o.a. spierwitte kop en poten.
- Grote Canadese gans
- Grauwe gans
- Konikpaard
Zes volwassen paarden stonden 
rondom een liggend veulen, hun hoofd beschermend richting het jonge dier gestoken. 
- Huismus
Kan ook een ringmus geweest zijn hoor. Bij de meer ordinairdere vogels kan ik niet altijd het geduld opbrengen om ze goed te determineren. (Drukke weg, harde wind, te ver van me vandaan, slecht geluid.)
- Koolmees
- Pimpelmees 
Over ordinaire vogels gesproken. Kool- en pimpelmezen zijn een beetje de Tokkies uit de vogelwereld. Gekleed in opzichtige, te vaak gewassen trainingspakken. Ze zouden een lesje goede smaak moeten krijgen van de krakeend!
(Gruwelijke bekentenis: ik kan hun zang nog steeds niet altijd uit elkaar houden. Hun 'trillertjes' brengen me in de war.)

- Kramsvogel 
Of waren het toch koperwieken? Aan hun geluid te horen niet in ieder geval. Of niet allemaal.
- Staartmees
- Zwarte mees
- Vink

- Turkse tortel
- Roodborst 

- Ooievaar
- Blauwe reiger




















- Rietgors 
Een vijftal rietgorsjes in de Paardenweide. Ik kon ze uitgebreid bekijken, want ze fladderden redelijk vlakbij om me heen.
- Putter
- Boomkruiper 
- Krakeend 
- Smient
- Aalscholver 
- Wulp
Een groep wulpen aan de kerkdijk. Ik hoorde ze voordat ik ze zag.
- Bergeend
- Alpinopetvogeltje 
- Winterkoning 
- Zanglijster 
Niet gezien, wel gehoord.
- Konijn
- Haas
- IJsvogel
Een kwestie van de moed opgeven dat je ze nog tegenkomt, en dan flitst-ie vervolgens zo aan je voorbij. Werkt opvallend vaak. (Op de juiste plek...)
- Kolgans
- Brandgans 
- Waterhoen 
- Slechtvalk 
Bij grote groepen ganzen verrekijk ik altijd even of er niet een Indische gans, een roodhalsgans of iets anders bijzonders tussenzit. Nu ontdekte ik zowaar een slechtvalk tussen de kolganzen! Ik kon nog een eindje omfietsen om hem dichterbij te bekijken. Donkere rug, lichte buik en een opvallende baardstreep. Toen ik hem in mijn notitieboekje noteerde was-ie opeens verdwenen en zag ik hem hoog in de lucht weer terug, vliegensvlug wegfladderend. 's Werelds snelste vogelsoort!
- Grote zilverreiger

vrijdag 13 maart 2015

Oosterhoutse bos

Oosterhoutse bos / Bemmelse waard

- Torenvalk
- Buizerd
Ik heb al eens gezien hoe een buizerd werd verjaagd door een groepje kraaien, maar vandaag zat een (veel kleiner) torenvalkje hem op de hielen. Later op de dag kreeg een buizerd op een paaltje het aan de stok met een kievit. Wederom ging hij er maar vandoor. Zijn traagheid zit hem denk ik in de weg. Al las ik in een boekje van Nico de Haan dat hij ook verrassend snel kan zijn.
- Grauwe gans
- Gaai
- Vuurgoudhaan
- Zanglijster
Vogels die je wel hoort, maar niet ziet; mag ik die eigenlijk wel als waarneming noteren? Daar moet ik even over nadenken. Misschien apart vermelden. Ik hoorde ook nog een groene specht. Ik begin er overigens steeds meer lol in te krijgen, in zangdeterminatie. Al heb ik nog een lánge weg te gaan.
- Koolmees 
- Pimpelmees 
- Winterkoning 
- Boomkruiper 
- Roodborst 
- Aalscholver 
- Kuifeend 
- Smient
- Scholekster 
- Kievit
Een viertal kieviten voerde een spectaculaire luchtshow op. En passant verjoegen ze nog een zwarte kraai en, zoals ik al eerder meldde, een buizerd.
- Blauwe reiger
Een kleine kolonie, hoog in een boom in de Bemmelse waard.
- Nijlgans 
- Fuut
- Krakeend
- Fi-tjaf
Fitis of Tjiftjaf. Hij hield z'n snavel, anders had-ie het wellicht zelf gezegd. 
- Grote bonte specht
- Boomklever 
- Graspieper
Gok ik. Een keer vloog hij namelijk recht omhoog, om zich vervolgens weer terug in het weiland te laten vallen. Hij 'tjiepte' er een beetje bij.
- Roodborsttapuit 
Wederom een stelletje.
- Fazant
Twee jongeheren. Broers? Rivalen? Liefdesvriendjes? Ík weet het niet.

dinsdag 10 maart 2015

10-03-15

Kwart over één naar de Ooijpolder gefietst voor een wandelingetje, kwart voor acht was ik weer thuis. Met 'lichtelijk' vermoeide voetjes. Prachtige zonnige dag weer.

Ooijpolder / Wylerbergmeer 

- Zanglijster 
Hij zingt luid en helder, met herhaalde zinnen, zegt mijn buitengewoon fijne vogelgeluiden-app  Als je dat eenmaal weet dan pik je hem er zo uit.
- Vink
- Grauwe gans
- Koolmees
- Kolgans 
- Winterkoning 
- Torenvalk 
- Roodborsttapuit 
M'n eerste robota's van dit jaar! Een lekker strak getekend mannetje en vrouwtje. Vanaf dit moment was mijn vogeltocht al geslaagd.
- Hommel
Daar zijn ook verschillende soorten van, maar ik hou het er maar bij dat het een dikke was.
- Pimpelmees 
- Roodborst 
- Alpinopetvogeltje 
Mat of glans. Hij hield z'n snavel.
- Groene specht 
Vrouwtje. Geen rode vlek onder het oog. De klapekster liet zich niet zien, maar met deze mooie specht was ik ook dik tevree.
- Ooievaar 
Echtpaar in nest. Voor het eerst hoorde ik ze klepperen met hun snavel.
- Staartmees
- Mannetjesfazant 
- Smient
- Aalscholver 
- Blauwe reiger
- Witte kwaker
- Bergeend 
- Nijlgans 
- Haas
- Knobbelzwaan 
- Gaai
- Waterhoen 
Juveniel. Z'n snavel was nog bruin.
- Rietgors
Z'n koppie was al aardig zwart aan het worden, en hij had een splitje in z'n staart.
- Kuifeend 
- IJsvogel
Ik begon al aardig moe te worden, terwijl ik nog wel een uur nodig had om terug naar mijn fiets te lopen. Dan maar niet het rondje om het Wylermeer wandelen om de ijsvogel te spotten, maar slechts tot het 'eind' van het Meertje en daar weer keren. Niks geen blauw/oranje snavelaar te zien. Vóór het keren toch nog maar even een willekeurige blik door de verrekijker werpen. En verhip, daar zit-ie opeens midden in beeld! Op een overhangende tak, met z'n rug naar me toe. Een mannetje. Als hij zich omdraait kijkt hij me even vreemd aan, om vervolgens snel de vleugels te nemen. Ik hoop dat ze zo lekker schuw blijven. Dat maakt een goede waarneming des te plezieriger.
- Kievit
Eén kievit die speciaal voor mij een rondje langs me heen vloog. Hij landde weer bijna op z'n beginpunt.
- Krakeend 
- Slechtvalk 
Silhouet, vleugels en vlucht klopten, volgens mij.
- Scholekster 
- Vleermuisje

zondag 8 maart 2015

Mookerheide

Ondanks de te verwachten drukte (zondag, warm, hele dag zon) keer ik terug naar de Sint Jansberg. Het bijzonderste wat ik daar zie is een vrouw die haar paard uitlaat en een man die hetzelfde doet met zijn twee ezels. (Zal wel een Milsbeekse gewoonte zijn.) De middelste bonte specht is in geen velden of wegen te bekennen. Geen verrassing natuurlijk. Een echtpaar doet nog snel de honden aan de riem, als ze mij ziet aan komen lopen. Het is me al eerder opgevallen dat mijn ouwe verrekijker veel gezag en autoriteit uitstraalt. (Mijn bezwete, rode kop kan het niet geweest zijn.) Een tijdje terug stapte een man in een natuurgebied ook al snel van zijn fiets af om dezelfde reden.

Eerder maakte ik een wandeling over de naastgelegen Mookerheide, alwaar ik netjes in de rij wandelaars moest aansluiten. (Ja, ik overdrijf.) Mooi uitzicht, maar op een kraai, drie merels, en een koolmees na geen vogel gezien.

Mookerheide / Sint-Jansberg

- Vlinder
Drie gele en een bruine. Lente!
- Roodborst 
- Roofvogel 
Hoog in de lucht en ver weg. Vlot zwierend met vrij lange staart, dus waarschijnlijk geen buizerd. Slechtvalk? Havik? Kiekendief? Ik weet het niet hoor.
- Koolmees
- Pimpelmees 
- Gaai
- Staartmees 
- Lammetje
Twee zwarte, en een witte. Lente!
- Zanglijster
Hoog op de top van een boom gaf hij een concert. Die naam heeft-ie niet voor niks. Letterlijk en figuurlijk een topoptreden!

zaterdag 7 maart 2015

Sint-Jansberg

Het moét 'm zijn; rode kruin, slonzige roze onderbuik, geen doorlopende snorstreep op z'n kop, en kleiner en boller dan de grote bonte specht. Maar waarom verschijnt er dan geen brede grijns op mijn gezicht, en voel ik geen gelukssprankeltje? Normaal gesproken raak ik altijd opgetogen van een nieuwe vogelwaarneming. Bovendien is de middelste bonte specht een behoorlijk schaars beestje. 

Thuisgekomen begin ik steeds meer te twijfelen. Geen goed teken. Ik sla de ANWB-vogelgids er nog eens op na. Verhip, zou het een juveniel grote bonte specht zijn geweest...? Had hij nou wel of niet een zwarte streep op z'n voorhoofd? Dat ik me dát essentiële detail nou nét niet kan herinneren. Hoe dan ook, ik kan 'm nou niet als officiële waarneming tellen. Dat rode pruikje moet ik maar eens goed in m'n kop stampen. Morgen nog eens dezelfde route lopen?

Jansberg 

- Grote bonte specht
- Buizerd
- Vink
- Koolmees 
- Pimpelmees 
Mede dankzij mijn heel fijne, nieuwe vogelgeluiden-app herken ik de meesjes steeds beter aan hun geluid. Nu de rest nog...
- Gaai
- Winterkoning 
- Putter
Ik heb zeker een kwartier op een plek gestaan waar het krioelde van de vogelgeluiden. De beestjes lieten zich echter nauwelijks zien. Met pijn en moeite ontdekte ik, hoog in een boom, een vijftal puttertjes. En ik zag een mooi geel vogeltje, dat best wel eens mijn eerste sijs geweest zou kunnen zijn (bosgebied, hoog in loofboom), maar ik durf niet helemaal uit te sluiten dat het een groenling was. Weer geen officiële waarneming dus. (Ik heb het best wel moeilijk.)
- Boomkruiper 
- Boomklever 
- Roodborst 
- Spreeuw
Eenzaam, hoog in de top van een boom. Eerst dacht ik aan een kramsvogel, maar z'n kop was wel erg zwart, en ik ontdekte na goed kijken ook wat spreeuwenspikkels.


Edit: het is toch een middelste bonte specht geweest. In maart zijn er geen juveniele grote bonte spechten. Heb ik mooi alle drie de bonte spechten - klein, middel, groot - waargenomen!

Beleef de lente










Toch een stuk kleiner dan ik dacht, zo'n bosuil.

donderdag 5 maart 2015

Lente

Nog snel even een stukje fietsen voor het donker is. Het wordt lente. Parende krakeenden, licht rammelende hazen en veel te veel, bijkans onmogelijk te determineren vogelgeluiden. (Voor mij dan.)

Ooijpolder

Het vaste rijtje vogels. Uitspringers: een vuurgoudhaantje en een slechtvalk. Die laatste zat in een weiland. 'Een bobbeltje in het vlakke veld’ is een kenmerk van slechtvalken volgens Nico de H. (En die geloof ik natuurlijk onmiddellijk.) Verder had hij spitse vleugels en vloog hij met snelle, krachtige slagen weg. Zonder zweefpauzes.