dinsdag 5 juni 2018

BDL-zwarte sterns: de eerste eitjesEen nieuwe weekaflevering.
Dit is de Beleef de lente-zwarte stern. Of nou ja, één van het BDL-zwarte-sternpaartje. Mannetjes en vrouwtjes zien er hetzelfde uit. Alleen schijnt het vrouwtje wat valer te zijn. Ik zal er eens op gaan letten als ze met hun tweeën op hun vlotje zitten. Ze wisselen elkaar af bij het broeden.
Een ander paartje.
Welke idioot heeft er nu een schemerlamp midden in het riet geplaatst?!


Konikpaarden. (Ik las laatst ergens dat er mensen waren die vlechtjes bij ze hadden gemaakt...)

Als ze niet je auto kapot staan te knagen dan dreigen ze wel je fiets te molesteren!
Bewegende beelden.
De kleine karekiet krijg je niet vaak te zien zonder zevenendertig rietstengels voor zijn snufferd. Dit exemplaar liet zich van grote afstand even bekijken. Edit: ik twijfel of ik hem toch niet een bosrietzangerlied heb horen zingen...

In deze tijd hoor je op verschillende plekken in park en bos fanatiek om voedsel roepende jonge grote bonte spechten.
Ik heb altijd belachelijk veel vogelaarsgeluk. Dus dat ik tot tweemaal toe een kleine vliegenvanger, hier tien minuten verderop, heb gedipt, kán niet anders dan betekenen dat het gewoon een spreeuw was die zijn zang imiteerde...! 

Ik kwam nog wel een kuifmees en een egel tegen. En een hoop honden. Waarvan twee grote exemplaren het nodig vonden om met hun modderpoten tegen mij aan te springen. En een klein keffertje mij minutenlang blaffend achtervolgde omdat ik hem liet schrikken doordat ik over een boomwortel struikelde. Nu weet ik weer waarom ik zelden in dat bos(je) kom.


Even een schattige foto tussendoor. Compositie met naaktslak en wilde eendTer compensatie van mijn honden-'getier'.

Een kauw vraagt zich af of hij zich bij de roekenbegrafenisstoet moet aansluiten.

Intussen werken de zwarte sterns gestaag door aan hun nageslacht.

Voor de lol heb ik een schema van de nestvlotjes gemaakt. Zodat ik de broedende vogels wat makkelijker kan onderscheiden. De Beleef-de-lente-stern zit op vlotje 10.

Rechts van het houten paaltje.

Twee eitjes zijn er inmiddels gelegd. Twee à drie eieren, dat is het aantal dat ze normaal gesproken ook leggen. Ze houden het bij één legsel per jaar. Over 20 tot 22 dagen zouden de eieren moeten uitkomen. (Mits ze vandaag gelegd zijn...)Ook leuk; achter nest 2 broedt een paartje fuut. Blijkbaar worden ze getolereerd door de sterns. En profiteren ze van de fel verdedigende vogels.

Aan mensen storen de zwarte sterns zich niet of nauwelijks. Daar is ook geen beginnen aan. Het is druk op de vlakbij gelegen dijk. En regelmatig stopt er iemand om de vogels te be(verre)kijken of te fotograferen. Ik ben meestal niet alleen. Opvallend vaak vrouwelijke bezoekers overigens. De kerels willen natuurlijk gelijk weer een zeearend. Nou, het wachten is op het uitkomen der eitjes!
BewarenBewarenBewarenBewaren

Geen opmerkingen:

Een reactie posten