vrijdag 18 november 2016

Pestvogel
Vier pestvogels bij de Gamma gescoord, had er eigenlijk moeten staan. Ondanks dat het zo'n lelijk woord is.


Eigenlijk had ik ze niet willen gaan twitchen. Want dat is, om met Nico de Haan te spreken, toch een soort dierentuinbezoek. Dat je zomaar je spontane geluksmomentje kan kosten. Maar ja, het was vanmiddag droog, de zon liet zich zelfs af en toe zien en ik moest van mijn hoofd echt héél erg nodig vogelen. Dus op naar Arnhem, waar ze al een week met hun viertjes vertoeven. En ik fietste gelijk met m'n neus in de boter. Op een paar meter afstand, bijna op ooghoogte, zonbeschenen, kon ik ze meteen bij aankomst bekijken. Niet heel erg lang, want ze waren nogal rondvliegerig. 

Een paar minuten nadat ze er vandoor waren vloog het snelste dier ter wereld over. Binnen tien minuten vier nieuwe Gelderse vogels, plús een slechtvalk. Dat noemen wij het betere werk!

De twee uren daarna keerden de pestvogels regelmatig terug naar hun vaste boom bij het parkeerterrein. Die stond vlak naast hun 'provisiekast'. Gevuld met genoeg bessen voor minstens nog een week volle vogelbuikjes. 

Ik maakte weer een hele berg onhandige verrekijkerfoto's met m'n iPhone, waarvan ongeveer zeven procent scherp genoeg bleek te zijn om het onderwerp achteraf te kunnen determineren. Stom eigenlijk om dat te doen terwijl je tussen de telelenzen staat en je een paar uur later de haarscherpe foto's van de fotografen om je heen gewoon online kunt bekijken. Gaat allemaal van je kijktijd af! Kost je je geluksmomentje! Maar dan heb je wel een collageplaatje om te laten zien op je natuurblog. Nadat de vogels waren weggevlogen uit de gammaboom fietste ik naar de achterkant van het gevangenisachtige hek dat de parkeerplaats omsloot. Daar aangekomen zag ik een groepje vogelaars driftig mijn richting uit verrekijken. Maar waar ik ook keek, geen pestvogel te zien. Totdat één van de vogelaars met zijn hand omhoog wees. Ze zaten met z’n viertjes récht boven m’n hoofd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten