zondag 17 februari 2019

De 'Beleef de lente'-lepelaars



Mijn laatste lepelaar zag ik begin januari in de Oude Waal in de Ooijpolder bij Nijmegen. Opvallend voor deze tijd van het jaar. Een Beleef-de-lente-lepelaarspecialist vroeg mij of hij misschien ziek of gewond was. Dat idee kreeg ik niet.


Halverwege januari sloot een tweede lepelaar zich aan. De roze snavels tonen aan dat het juvenielen zijn. Volwassen vogels hebben een zwarte snavel met een gele punt. 

Waarom sprak ik met een Beleef-de-lente-lepelaarspecialist en hoe kom ik aan mijn lepelaarsnavelkennis? Ik ga officieel over de BDL-lepelaars bloggen! Op 17 februari zijn de camera's aan gezet. In de loop van deze maand hopen we dat de lepelaars in hun vaste Haarlemse kolonie terugkeren.* Haarlem-Spaarnwoude om precies te zijn. Da's zes uur en vijfendertig minuten fietsen. En dat gaat zelfs de Fietsvogelaar te ver! Bloggen van achter mijn computerscherm wordt het dus. We gaan kijken of ik op die manier ook schrijfdrift krijg. Of dat ik hard moet gaan werken om tot een leesbaar stukje te komen. 

Je vindt de lepelaarcamera door hier te klikken. 
Eén van de andere vier bloggers is de in de vogelaarswereld bekende (en hier en daar wellicht ook daarbuiten) Camilla Dreef. Die al bekend is met de Noord-Hollandse lepelaars. (Filmpje.)

*Ik zit gelijk al te liegen. De lepelaars keren meestal in de eerste of tweede week van maart terug op hun nesten. (Al zijn er al twee vogels in de buurt gesignaleerd.)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten