zaterdag 8 oktober 2016

Kruisbek















Samen met G. loop ik naar J. die op z'n vaste trektelplek op het Maldens Vlak zit. 'Ik kom voor de kruisbek.' Ik heb het nog maar nauwelijks gezegd of er vliegen er vier voorbij. Nieuwe Gelderse vogel! Hetzelfde geintje werkt helaas niet met de raaf.

Grappig dat ik als teller sta vermeld op trektellen.nl. Terwijl ik voornamelijk als zwartestipjesaanwijzer voor J. fungeer. Negen van de tien overvliegende vogels herken ik (nog) niet.

In de Bruuk heb ik nog vluchtig naar levendbarende hagedissen gezocht. Maar die zijn denk ik alweer naar het zuiden getrokken. Het Bruuk-ijsvogeltje was gelukkig wel thuis en ik kon zelfs een niet schrikbarend slechte foto door mijn verrekijker van hem nemen. 'Bewijsplaatje' noemen we dat, in de vogelaarswereld.

Daarna nog even naar de Goffert voor de wederom aldaar gesignaleerde bladkoning. Maar de ellendeling liet zich weer niet horen. Laat staan zien.

Mijn mooiste anekdote van de dag kan ik pas over een maand vertellen. Tot die tijd staat onze prachtwaarneming 'onder embargo'. Zo, heb ik mijn vogelaarcollega's ook weer even gek gemaakt.

De maand is voorbij (14-11-16):

'Ik ga even een velduil zoeken'. J. staat op uit zijn tuinstoel en loopt met grote stappen door het heideveldje naast onze trektelplek. Nog geen tien minuten later vliegt er op honderd meter afstand een prachtige, langvleugelige velduil op! In de tussentijd weet J. ook nog een overvliegende beflijster te traceren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten