zaterdag 21 augustus 2021

Damhert, zuidelijke glazenmaker, bandheidelibel en tengere grasjuffer

Visarend, kleine zilverreiger en zwarte ooievaar waren er gemeld. Ik durf het haast niet te zeggen. Maar die heb ik inmiddels zo vaak gezien dat zij niet de hoofdreden waren om naar de Millingerwaard te fietsen. De laatste weken heb ik me sowieso vooral op libellen en juffers gestort. De vogels kunnen wel even wachten. Hoofddoel was een fatsoenlijk bewijsplaatje schieten van de kanaaljuffer. Die had ik vorig jaar al eens aangewezen gekregen. Op veel te grote afstand. Dit jaar had ik hem een paar keer gedipt maar nu werkte hij goed mee. Een mooi zwart-blauw mannetje. Nét niet zo mooi als, maar wel veel zeldzamer dan, mijn jufferfavoriet de roodoogjuffer. Die in twee versies verkrijgbaar is. Groot en klein. Door mijn schamele libellenkennis verzuimde ik een bewijsplaatje te maken van een woest rondvliegende blauwe libel met groen borstje. Die achteraf gezien wel de zeldzame zuidelijke glazenmaker móet zijn geweest. Nou ja, hopelijk krijg ik nog eens een herkansing. 





Edit 1: drie dagen na het schrijven van bovenstaand nog ongepubliceerd stukje kom ik in Groesbeek een prachtig poserende zuidelijke glazenmaker tegen! Ik was op zoek naar een tangpantserjuffer. Maar dat bleek, tussen de tientallen andere 
pantserjuffers bij het plasje water, zoeken naar een vliegende naald in een hooiberg. Die ellendige pantserjuffers lijken allemaal op elkaar! Ter plekke schrok ik me nog een ongeluk van een keiharde claxon. Bij nader inzien bleek het geluid uit het strottehoofd van een ontsnapt damhert te komen. Dat er na haar luide waarschuwing, met komische, opverende sprongetjes, vier pootjes in de lucht, toch maar vandoor ging.


In dit bericht vind je een lijst van, als ik me niet vergis, alle in Nederland voorkomende juffers en libellen. Staat er een foto bij, dan heb ik ‘m gezien. De in mijn Nijmeegse omgeving 
zeldzame exemplaren zijn rood beletterd. De zeer zeldzame exemplaren vet rood. Op het moment van schrijven heb ik tweeëndertig befietsbare exemplaren waargenomen. Bij leven en welzijn vul ik de lijst de komende jaren verder aan. Of jullie het nou leuk vinden of niet!



Edit 2: nog steeds niet dit berichtje gepubliceerd. Intussen alwéér een voor mij nieuwe libel gevonden. Nummer drieëndertig. En wel een heel mooie: de zeldzame bandheidelibel. Wat een schoonheid! En wat is-ie heerlijk determineerbaar. Précies op het moment dat ik hem met m'n camera had scherpgesteld, beet een insect mij gemeen in m'n nekkuiltje. Even eerder had ik echter eindelijk ook mijn eerste 2021-boomvalk gezien. Dus mijn humeur was onverwoestbaar!

Edit 3: nog steeds niet dit berichtje gepubliceerd. Tengere grasjuffer gesnapt. Nummer vierendertig. Nu gaat-ie online!

Let op: het is niet onmogelijk dat ik ergens fouten heb gemaakt. Mijn libellenkennis is vooralsnog beperkt. (Leve Obsidentify!)

-------------------------------------------------------------------

Laatste edit: de libellenlevenslijst heb ik van dit bericht losgekoppeld en staat nu hier.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten