maandag 27 november 2017

Bokje




Afgelopen zondag was ik op een onbewoond eiland. En wat zag ik daar? Een vliegend bokje! (Geen hoorntjes, wel een snavel.)

De VWG Nijmegen e.o. zocht vrijwilligers voor het vegetatievrij maken van een vogeleilandje in de Kraaijenbergse Plassen. Dat kon ik niet weigeren natuurlijk. Een van mijn favoriete plekken om te vogelen. En ik mocht in een bootje! Auto’s, motoren, vliegtuigen; ik heb er helemaal niets mee. Maar voor een bootje mag je me ‘s nachts wakker maken.

Met negen een derde personen (het vierjarige dochtertje van de organisator was er ook bij) voeren we naar het eilandje. Windstil, heerlijke zon... én een pardoes opvliegende lifer in de lucht. Voor mij een fladderend zwart stipje, voor de profivogelaars een bokje. Nieuwe Gelder... Brabantse vogel! Ik wist niet eens dat-ie rood beletterd was op waarneming.nl.

Een echt onbewoond eiland was het dus niet. Behalve het bokje woonden er tot mijn verbazing ook nog twee muizen. Blijkbaar met zwemdiploma.

Na twee uurtjes planten uit de grond trekken en in het water mieteren, vonden we het mooi geweest en lieten we een mooi, grotendeels kaal eilandje achter. Waar in het voorjaar lekker gebroed kan worden. En de leukere steltlopertjes zich niet meer voor mijn verrekijker kunnen verstoppen.

Na de werkzaamheden vogelde ik natuurlijk nog wat uurtjes door. Want anders moest ik naar huis.



Mannetje Pijlstaart. En twee vrouwtjes wintertaling. Als ik me niet vergis.




In eerste instantie dacht ik aan een slechtvalk. Omdat die één elektriciteitsmast verderop gebroed heeft in een nestkast. Maar toen ik hem in de verrekijker kreeg zag ik direct dat het een havik was. Óf een sperwer... Daar leek hij me te groot voor. Maar de dunne pootjes, de vage wenkbrauwstreep en de wat kleinere snavel maken er toch echt een vrouwtje sperwer van. 




Aan de ene kant jammer dat deze ringmus zich niet wilde omdraaien. Aan de andere kant is er helemaal niks mis met een blik op zijn prachtige rugtekening.




Vier dodaars tussen de meerkoeten. Ik geloof dat je dod-aars moet zeggen. Naar de dot veren op hun aars. Maar ik houd het liever bij do-daars omdat ik anaal woordgebruik zoveel mogelijk probeer te vermijden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten