woensdag 27 december 2017

Zwartbuikwaterspreeuw
Zelden zo’n welwillend poserende vogel meegemaakt. Totaal niet schuw. Óf omdat hij mensen ziet zoals wij naar nieuwsgierige koeien achter het prikkeldraad kijken, óf omdat hij op geen enkele andere plek in de nabije omgeving aan voedsel kan komen. De profivogelaars mogen uitvissen of hij daar dus wel of niet stijf van de stress staat te foerageren, tussen al die pottenkijkers. 

Een heuse zwartbuikwaterspreeuw in de Ooijpolder. Op zeseneenhalve minuut fietsafstand. Wat ook wel eens prettig is. Kort geleden dipte ik er nog een in Groesbeek. Op één uur fietsafstand.

De vogel heeft de digitale krant gehaald, dus het is een komen en gaan van vogelaars en nieuwsgierigen. En heel veel toevallige voorbijgangers. Want hij verblijft op een drukke plek. Afwisselend zittend op een rotsblok, een boomstam en op wat stenen aan de oever duikt hij onder water om daar larven, kreeftjes en ander etenswaar op te duiken. Prachtig om te zien hoe de waterpareltjes aan zijn verenkleed bungelen als hij weer uit het water komt. En hoe hij regelmatig grappig door zijn knieën knikt. Al zijn knieën bij vogels eigenlijk enkels. Vandaar dat ze naar de 'verkeerde' kant gericht staan. (De echte knieën zitten verborgen onder het verenkleed.) Als hij zijn ogen sluit wordt zijn witte ooglid zichtbaar en lijkt hij even op een eng, blind vogeltje. Letterlijk hónderden foto’s heb ik van het beestje geschoten. En een kort filmpje. Een fotoselectie is hieronder gratis en voor niets te bekijken. Ik lijk wel gek!

Op het zoals bij mij gebruikelijk ietwat knullig gefilmd en gemonteerd filmpje is mooi te zien dat de waterspreeuw zijn prooitjes eerst even op het rotsblok heeft gelegd. Om ze later in één keer te nuttigen. Of dit standaardgedrag of toeval is weet ik dan weer niet.  
Hier zit-ie.
'Wat moet dat volk van mij?!'
De ooglidduikbril. Een soort wit vlies over de ogen. Hier goed waarneembaar.
Narcissus.
Z'n derde favoriete plekje.
Een omwonende mevrouw vroeg mij of ik haar alsjeblieft-alsjeblieft een foto van de waterspreeuw wilde sturen. Op haar smartphonefoto's zag ze alleen maar een bruine vlekje in een plas water. Hebben we gedaan. Was de mevrouw blij mee.
Van tijd tot tijd zwom hij een rondje. Voor onderwaterfoto's was het water helaas te troebel.
Prooien worden niet in het water maar pas aan de oever genuttigd.
Narcissus 2.
Waterpareltjes.
Kiekeboe.
Grijpgrage pootjes. 
Lekker spetteren.
Mocht je in slaap zijn gevallen van al deze zwartbuikwaterspreeuwfoto's; het kan zomaar zijn dat hij de hele winter op deze plek blijft. En dat jullie dus nog véél meer foto's van hem voor de kiezen krijgen. Waarvoor alvast excuses.

Komende blog: ga ik dit jaar nog de tweehonderd werkgebiedvogelsoortenwaarnemingen halen...?

2 opmerkingen:

  1. Mars, op de vraag of je de tweehonderd gaat halen maakt mij eigenlijk niet uit. Als je dit soort series maar blijft delen.
    Groetjes, Ronald

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zolang ik er lol in blijf houden blijf ik delen, Ronald.

    Groet, Mars

    BeantwoordenVerwijderen