zaterdag 4 juli 2015

Hans

























Waarom vind ik Hans Dorrestijn zo leuk? Omdat hij zo aandoenlijk is, denk ik. Na een lezing heeft-ie een klein stapeltje stokoude cd's te koop liggen voor vijf euro, af te rekenen bij hemzelf, geen wisselgeld natuurlijk. Op de achterkant van het plastic doosje een prijsstickertje met €1.00. Die cd's heeft-ie zelf waarschijnlijk tien jaar geleden in de uitverkoopbakken van een platenzaak bij elkaar gezocht, zonnebril op om niet herkend te worden. Al was dat vast helemaal niet nodig...

De lezing van Dorrestijn in boekhandel Dekker v.d. Vegt, die ik vandaag bezocht met collega D., was heel geestig. Hij las een kleine selectie uit zijn werk. Veelal bij mij bekend omdat ik het afgelopen jaar veel boeken van hem heb gelezen, en zijn televisieoptredens zelden mis. De muziek die soms óf verkeerd werd ingezet, óf te zacht werd afgespeeld, maakten er een echte dorrestijnmiddag van. Aandoenlijk dus. En grappig. En leuk. En we moesten een liedje zingen. (Dat was dan weer wat minder.) Mooi ook hoe zijn eerste grap even bij het publiek moest indalen. Maar daarna stonden we op scherp!

De loeihete dag begon vanochtend om vijf uur al uitstekend. Het was nog wat kil, tweeëntwintig graden, maar ik kwam al snel twee puttertjes en een gekraagde roodstaart tegen. Vooral met de waarneming van dat laatste prachtvogeltje kon de dag, vanaf dat moment, niet meer stuk. Daarna nog uren doorgevogeld, en nauwelijks last van de warmte gehad. Ik voelde me opvallend fris en fruitig. (Ook omdat ik me op Hans verheugde.) Pas toen ik 's middags, iets na enen, in de brandende zon voor mijn voordeur stond, ondervond ik dat vijfendertig graden toch wel behóórlijk warm aanvoelt. Binnengekomen dacht ik: 'Ha, lekker fris'. Niet de eerste keer dat ik dat bij thuiskomst dacht, maar wel voor het eerst bij een temperatuur van 28,5 graden.

'Voor Mars, bedankt voor je komst (35
°)', staat er in mijn 'greatest hits' Dorrestijn-boek. Ik ben niet zo'n handtekeningenjager, maar ik gunde Hans een rij voor zijn tafel, een goede verkoop, en bedacht dat hij het wellicht wel leuk zou vinden als ik hem vertelde dat hij mede-oorzaak was van een voor mij bijzonder aangename zaterdag. (Waarom was ik zo nerveus als een klein meisje?) Ik heb hem tijdens zijn lezing ook nog even proberen te tekenen, maar voor een goede tekening* zat ik te ver van hem vandaan. (Verrekijker vergeten.) (De tekening is ook niet héél slecht, want ik ben natuurlijk wel Mars Gremmen.)

Mulderskop / Sint-Jansberg / Mookerheide 

- Putter
- Gekraagde roodstaart
Later zag ik ook nog een bruin vogeltje met een wippend rood staartje. Een vrouwtje of een juveniel gekraagde roodstaart, denk ik dan.
- Boompieper
- Koolmees
- Roodborsttapuit
- Havik
Dat staat in mijn notitieboekje genoteerd. Maar voor hetzelfde geld was het een buizerd die tijdens het vliegen zijn glijpauzes vergat.
- Gierzwaluw
- Kneu
Vijf kneutjes in een boom. Vandaag zag ik een hóóp leuke vogels, maar eerlijkheidshalve moet ik erbij zeggen dat ik er geen enkele echt goed (lees: lekker dichtbij) in beeld kreeg. Op een boompieper en een kakkende winterkoning na dan.
- Vink
- Eekhoorn
- Kikkertje
Verschillende waarnemingen van de welbekende ééncentimeterkikker.
- Blauwe reiger
- Witte kwikstaart
- Buizerd
- Boerenzwaluw 
- Waterhoen
- Huismus
- Ringmus
- Winterkoning
- Zanglijster
- Grote bonte specht
- Roodborst
- Zwartkop
- Grasmus
- Gaai
- Boomklever
- IJsvogel
Op de heenweg, bij het watertje aan de voet van de Jansberg, zag ik een fotograaf op een bankje die duidelijk ergens op zat te wachten. Vast op een ijsvogeltje, dacht ik. Op de terugweg zag ik er in de verte zowaar twee zitten. Het gekke is dat toen ik het glimmende blauwe ruggetje van nummer twee ontdekte, ik het eerst aanzag voor iets lamp/plastic-achtigs. Zo onnatuurlijk blauw!
- Buizerd
Maar voor hetzelfde geld was het een havik die tijdens het vliegen wat vogelaarsverwarringzaaiende glijpauzes toevoegde aan zijn vlucht. Hij dook plotseling, een twintigtal meter voor mij, uit een boom en stortte zich op 'iets' in het hoge gras. Daar bleef hij even zitten om vervolgens naar wat bomen verderop te vliegen. Ik geloof niet dat hij beet had gehad.

*Thuis stiekem een beetje bijgewerkt en aangevuld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten