zaterdag 4 juni 2016

Kwartel

Eigenlijk was ik te moe om na de állerlaatste vogelcursusexcursie in de Haterse vennen nog door te fietsen naar Landgoed Tongelaar. Maar het gemis aan boomvalk moest opgevuld worden met wat wielewaalgezang. Ter plekke fietste ik ook nog een flink stuk om, omdat ik meende dat ik Tongelaar inmiddels goed genoeg kende om een alternatieve route naar de visvijver te nemen. Niet dus. 

Nog enigszins chagrijnig door mijn talent voor verdwalen, zag ik naast me in de berm wat kleine, ronde vogels verschrikt het struikgewas in schieten. Ik kon ze niet thuisbrengen, maar had het geluk dat één van de vluchtelingen in een struik was blijven hangen. Hij besloot om zich dan maar doodstil voor mij te houden, waardoor ik de kans kreeg om hem vol in verrekijkbeeld te kunnen bekijken. 

Duidelijk een hoenderachtige. 
Hebben juveniel patrijzen misschien zo’n gestreepte kop? Er verscheen echter een volwassen vogel achter in beeld, om te kijken wat voor ellende zijn/haar kuiken zich op de hals had gehaald, met net zo’n streepkop. Vogelgids erbij: kwartels! Kreeg ik zomaar een nieuwe Gelderse vogel, die zich zelden of nooit laat zien, in m'n schoot geworpen! Rode letters op waarneming.nl! Kort daarop wist het beestje zich los te maken uit zijn benarde positie. 

De wielewaal heb ik, heel in de verte, ook nog horen zingen. Prima afsluiting van een prettige vogelcursus! (Volgend jaar volg ik hem gewoon weer opnieuw, maar dan in vermomming.)

Edit 06-06-16: ik vertrouw mijn waarneming niet meer. Misschien waren het toch gewoon fazanten. Daarvan hebben de kuikens ook gestreepte kopjes. En had die volwassen vogel écht ook zo'n streepkop? Daar lees ik niks over terug in mijn aantekeningenboekje. Streng zijn en 'onzeker' van maken!

Edit 07-06-16: Ze sloegen overigens geen fazantenkreet en vlogen niet meters ver de lucht in. En ze maakten een vreemd geluid dat zo zacht was dat ik niet eens gepróbeerd heb het op te nemen.

Edit 31-05-19: met mijn huidige kennis sluit ik niet uit dat het daadwerkelijk kwartels waren. Met name omdat ik me herinner dat ze er in eerste instantie leeuwerikachtig uitzagen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten