vrijdag 13 april 2018

Reuzenstern




Afgelopen zondag kon ik met mijn vogelkennis veel indruk maken op wat vrienden. Die overigens nog geen pimpelmees van een koolmees kunnen onderscheiden. Ik vier jaar geleden, zeg maar. Deze 
sperwer (het is er maar een) zag ik echter voor een havik aan. Daar hoop ik zelf over vier jaar dan weer mee te kunnen lachen.




Mijn slechtvalk-op-de-Waalbrug-determinatie werd wat wantrouwend ontvangen. Hoe kun je nou zien dat dat kleine, donkere vlekje een slechtvalk is? Deze keer had ik het echter bij het rechte eind. Gelijk een bewijsplaatje in hun WhatsApp geschoven!






De wekelijkse vogelcursusexcursie ging goed van start met zeven geoorde futen in zomerkleed. 

Tijdens de excursies fotografeer ik niet, of zo min mogelijk. Ik heb ze dus pas na afloop goed vastgelegd. Het zijn schermafbeeldingen uit een filmpje dat ik ter plekke schoot. 











Op de foto's stonden vooral veel dobberende geoorde futen en veel verdwijnende geoorde futenkontjes. Want ze doken het grootste gedeelte van de tijd onafgebroken onder water. Eén aardig actiemoment zat er ook tussen.



Het filmpje is vrij slecht. Maar je kunt door de windruis heen wel mooi hun zang horen.





Normaal gesproken stuit ik ná een excursie op de mooiste waarnemingen. Nu kon ik er slechts met pijn en moeite één gele kwikstaart uitpersen. Ik herkende zijn roepje. 

Anders had ik mijn kijker nooit op die begroeiing gericht. Waarin hij zo goed als onzichtbaar zat te zijn. 
Eerste gefotografeerde 2018-gele kwik bij de Kraaijenbergse plassen! 
(Af en toe moet je een wedstrijdelementje voor jezelf verzinnen om het vogelen een beetje spannend te houden.)




Hij was een hele tijd bezig om deze joekel van een vis te verorberen. 

Nét niet lang genoeg om mij de kans te geven mijn lens scherp te stellen, helaas. Fuut.





Hoe vaak zie je nou een vrouwtje zwarte roodstaart op een liggend bootje op het land...?


(ti) CET-ti CET-ti, CET-ti

(Geen foto maar een aanklikbaar geluidje.)

De eerste keer hoorde ik hem samen met powervogelaar P. in de Biesbosch. Een jaar geleden. De tweede keer hier tien minuten verderop, deze week in de Ooijpolder, wederom met P. 
In functie als dinsdagavondvogelexcursieleider. 
Een buitengewoon geslaagde eerste 2018-dinsdagavondvogelexcursie. Met dus een zeldzame en 'zingende' cetti's zanger. En verder o.a. drie blauwborsten, twee zomertalingen, een slechtvalk, vierendertig kneutjes, een 'zingende' havik en onze eerste sprinkhaanzanger van het jaar.





Een reuzenstern in Waterrijk-Oost! Mijn favoriete net buiten het werkgebied liggende, door mensen aangelegde natuurgebiedje. Die kunnen we natuurlijk niet links laten liggen. De buidelmees die zich precies halverwege de route in een rietveldje ophoudt pikken we gelijk mee. Ter plekke voldoet één enkel buidelmeesroepje vooralsnog voor mij. Heb ik weer een bijzondere waarneming op m’n jaarlijst 2018. (De jaarlijst waar ik me dit jaar niet meer zo mee bezig zou houden...) En kan ik snel door naar m’n reuzenstern.




Goede keuze, want ik heb nog maar een handjevol foto’s van de stern genomen of hij gaat ervandoor langs rivier De Linge. Ik besluit zijn richting uit te fietsen. Want wie weet landt hij nog ergens in de buurt. Een visdiefje doet mij even stoppen. Goede gelegenheid om op m’n vogel-app het verschil tussen deze vogel en de reuzenstern te bestuderen. Niet nodig! Precies op dat moment komt de reus terug langszeilen. Ik kan nog net wat vage vluchtfoto’s van hem schieten.





Weer terug op dezelfde plek steekt hij zijn kop in de veren voor een middagdutje. Goed moment om even naar het vogelscherm te fietsen. Daar zag ik al het nog steeds aanwezige dwergmeeuwtje rondfladderen. Onderweg weet ik nog een aardige foto te schieten van een nestmateriaal verzamelende veldleeuwerik. (Of was het nou toch een graspieper? Die klerevogels lijken allemaal op elkaar.) 


Edit: graspieper dus. Ik ga nu echt heel snel het boek Vogeldeterminatie kopen. Daarin staan illustraties van belachelijk veel op elkaar lijkende vogels netjes op één pagina afgebeeld.




Ik heb weer eens vogelaarsgeluk. De reuzenstern blijkt zich naar een vrij dichtbij het vogelscherm gelegen eilandje verplaatst te hebben. De dwergmeeuw foerageert rondom hem. Zou het me lukken om beide hier zeldzame vogels op één plaatje vast te leggen? Dat zou leuk zijn! Het antwoord op deze vraag lees je achter deze zin. Ja. (De foto staat ook gewoon boven deze tekst.)






Na een tijd flink wat foto’s van de geringde (onleesbaar, maar misschien zegt de kleur wel wat) vogel genomen te hebben maak ik me op voor buidelmees-twitch deel twee.





Die blijkt zich verplaatst te hebben naar een plek waar meer rietsigaren staan. Of lisdodden zoals ze officieel heten. Na een tijdje krijg ik hem, balancerend op een betonblok (ik, niet de buidelmees), in beeld. Een scherpe foto is teveel gevraagd. Niet te doen met al dat riet voor hem. Dan maar een stukkie bibberfilmen (opwinding!) in de hoop dat ik er thuis een enigszins toonbare schermafbeelding weet uit te slepen. Als bewijsplaatje. Zie boven.




Voor de liefhebbers nog wat bewegende beelden van de reuzenstern. Nou ja, vooral het water rondom hem beweegt...

Ondertussen nog steeds geen aardige 2018-blauwborstfoto weten te maken. Een vogelgraaf onwaardig! Hopelijk in het volgende blogbericht.

1 opmerking: