vrijdag 7 augustus 2015

Vlindermeisje

Als ik op een bepaalde plek naar vogels heb gekeken, dan krijg ik vaak de neiging om daar bij de eerstvolgende gelegenheid wéér naar toe te gaan. Waarom zou dat zijn? Nou ja, in dit geval om de boomvalk. Dus de wekker laten aflopen om half zes 's ochtends, en wederom óp naar de Bruuk. (Zal ik morgen weer gaan...?)

Bruuk / Mulderskop

- Kat
Het eerste wat ik op de heenweg, in de verte, in het Heumensoord-bos, met slaperige ogen meen te zien is het silhouet van een kat. Als hij me ziet verdwijnt hij echter snel met een vos-achtig loopje het struikgewas in. Geschrokken. Maar een vossenstaart zou ik vast opgemerkt hebben. Ook in silhouetvorm. Later in de Bruuk zag ik nog een kat. Bevalt me niks. Huisdieren horen niet in natuurgebieden. Daar raak ik helemaal van in de war!
- Ree
Als ik een ree tegenkom (vandaag twee stuks), dan voel ik me net een cowboy tijdens een revolver-duel in een spaghettiwestern. Beiden blijven we stokstijf staan en elkaar strak aankijken, totdat er één een beweginkje maakt en, in de meeste gevallen, de ree er snel vandoor hopt.
- Groenling
- IJsvogel
Natúúrlijk weer even verkeerd gereden (God, waarom ben ik zo dom...?!), deze keer met als bijvangst een ijsvogel en een groenling. In de Bruuk zag ik nog zo'n mooi circusvogeltje voorbijvliegen.
- Buizerd 
- Boomklever
Die zitten er een hoop in dat postzegelformaatnatuurgebied.
- Grote bonte specht
- Putter
- Hond
Héél veel irritant hondengeblaf als achtergrondgeluid tijdens het vogelen in de Bruuk.
- Blauwe reiger
- Zwartkop
- Vink
- Boompieper
Hij had geen enorme achternagel en hij zat in een boom. Dan meen ik genoeg te weten.
O ja, zijn roepje kwam overeen met het roepje dat hij op mijn vogelgeluiden-app heeft ingesproken.

- Atalanta
Dom beestje, want hij vloog steeds voor me op, om vervolgens twintig centimeter verder op mijn looproute te gaan zitten.











- Oranje zandoogje
Na het be-verrekijken van een boomkruipertje werd ik aangesproken door een baardmannetje, met een enorm fototoestel, en zijn dochter. (Altijd fijn als mensen mij geen enge snuiter blijken te vinden.) We hadden een leuk gesprekje, waarbij het tweetal zich als grote vlinderliefhebbers kenbaar maakte. De dochter had zelfs de uitgave van maar liefst twee vlinderboeken in voorbereiding. Oplage honderd, titel: 'Het romantisch vlinderboek'. En nee, het was heus niet alleen voor een vrouwenpubliek bedoeld. Romantisch aangelegde mannen, al dan niet met vlinders in hun buik, mogen het ook bestellen. Helaas voor beide vlinderaars mochten ze niet de paden verlaten, want dat kan je zomaar op een boete van negentig euro van de boswachter komen te staan. De halve Bruuk schijnt platgestampt te worden door vlinderfanaten en orchideefotografen. Niet doen! Kwetsbaar gebied! (Alleen ik zou het natuurlijk wel moeten mogen.)
(Goed hè trouwens, die 'vlinders in de buik'-grap?!)

- Bierenzwaluw
- Staartmees
- Roodborst
- Alpinopetvogeltje
Dat was de mat- of de glanskop, weet je nog? (Hij hield zijn snavel.)
- Pimpelmees
- Goudvink
Twee (of drie, ze verplaatsten zich) goudvinken! Het rozerood van hun borstjes spetterde uit het groene gebladerte van de boom waarin ze zaten. Even dacht ik nog aan de gekraagde roodstaart, omdat ze zich vrij druk gedroegen voor een goudvink hun doen. Maar het waren overduidelijk goudvinkjes, inclusief hun bescheiden brabbelroepjes. Het had iets tropisch-achtigs. Mooi!
- Koolmees
- Boomkruiper
- Witte kwikstaart
- Havik
Een grote bruine vogel, met stoere vleugelslagen, boven de dennen bij Mulderskop. Hij passeerde me toen ik net even op een bankje zat uit te puffen (32 graden). Geen buizerd aan z'n lange staart te zien, dus ongetwijfeld een (vrouwtjes)havik.


Een boomvalk liet zich niet zien helaas, maar het was wederom een geslaagd vogeluitje. Zo heb ik dat graag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten