donderdag 21 juli 2016

J. en T.

Baardmannetjes, het erg leuke televisieprogramma met Hans Dorrestijn en Nico de Haan is weer begonnen. In de aflevering van vandaag zag Hans de derde zwarte specht van zijn leven. Da's grappig, want toevallig zag ik er vandaag twee in de Hatertse vennen. Plús twee groene spechten, plus een drietal grote bonte spechten. Waarvan er van die laatste eentje nog geen twee meter onder een boomvalk in een boom ging zitten. In totaal heb ik de afgelopen twee jaar 12 keer zwarte spechten gezien. Als Hans dit zou lezen dan had hij vast zijn enkels verstuikt van het op de vloer stampvoeten van jaloezie.

Ze moésten het wel zijn. De met fototoestellen met telelens om zich heen speurende oudere man en vrouw. Toen ze op een bankje bij mij kwamen zitten bleek het, in tegenstelling tot wat ik had gedacht, geen echtpaar te zijn. Ze waren broer en zus. J. en T. 

Broer J. en zus T. plaatsen regelmatig foto's op waarneming.nl. Dankzij een foto van J. kon ik afgelopen week mijn eerste witgat determineren. Zus T. wist precies hoeveel soorten vogels ze had gezien en noemde alle rood beletterde waarnemingen op. 
Broer J. fotografeerde inmiddels achttien maanden en plaatste alleen meldingen op waarneming als hij een bewijsfoto van de vogel had kunnen maken. Hij verdacht sommige collegavogelaars van het valselijk melden van ijsvogeltjes in gebieden waar ze helemaal niet voorkomen. En de mensen die de patrijzen vorig jaar 'geringd' hadden met voor roofdieren opvallende kartonnen platen (?) zouden ze aan de hoogste boom moeten 'opkneupen'. Dat nam ik maar met een korreltje zout. Echte Nijmegenaren met het hart op de tong.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten