zondag 21 september 2014

Het lijk dat geen lijk was

'Hallo, da liegt ein man in de tuin! Ich denke dass er krank ist!' roep ik in mijn beste Duits naar een sigaretrokende man in groen t-shirt, aan de overkant van de straat. Aan zijn houding te zien stond hij me al een tijdje in de gaten te houden. Hij zegt niets maar loopt mijn kant op en ziet zijn bejaarde overbuurman, op zijn rug, languit in het grind van de tuin liggen. Zijn schoenen liggen bij z'n hoofd, blijkbaar had hij die al uitgetrokken voordat hij ging liggen, of ten val kwam. Tot mijn verrassing waarschuwt de sigarettenman zijn vrouw, die vanuit hun huis alles gadeslaat, in het Nederlands. Ze reageert dat ze 112 gaat bellen en roept verbaasd naar mij: 'Dat u dat gezien heeft!'. (Maar dan in het Duits.)

Een paar minuten eerder was ik het Duitse Niel binnen gefietst en zag ik, dankzij mijn blik die op vogelen stond, de oude man achter wat beplantingen in zijn tuin liggen. Ik was afgestapt en naar hem toegelopen, een lichte aandrang om maar snel door te fietsen negerend. Hij lag er ontspannen bij, gewoon bij kennis en allesbehalve in paniek. 'Hallo, geht es gut?' Een intelligentere vraag schoot me zo gauw niet te binnen. 'Ja, ja' antwoordde de bejaarde rustig. 'Sind sie krank? Willen sie nicht aufstehen?' vroeg ik, biddend tot God dat de man mijn brabbelduits kon verstaan. Maar nee, opstaan hoefde hij niet. Of ik de buurman was, vroeg hij me. Nee, dat was ik niet. En waar ik dan vandaan kwam. Nadat ik hem verteld had dat ik 'aus Holland' kwam, wenste hij me nog een prettige dag en vroeg me of ik de groeten aan zijn vrouw wilde doen. Dat beloofde ik hem, terwijl ik snel om me heen keek of ik iemand te 'zu helfen' kon roepen.

Nu de zwijgzame buurman de wacht houdt bij de meneer die een 'ietsiepietsie' dementerend op mij overkomt, wens ik hem succes met de toestand en deel hem mede mijn fietstocht maar voort te zetten. Meer dan een gemompeld 'ja' als reactie krijg ik niet uit hem.

Ooijpolder 

- Roodborsttapuit 
- Torenvalk 
- Witte kwikstaart 

















En die vogel hierboven (met witte pofbroek) zal wel een sperwer zijn geweest. 

Niel (Deutschland)

- Bussard
Zwei stücke.
- Mann im garten
- Graureiher

Und ein... en een fors, geelachtig winterkoning-achtig zangvogeltje. Met een beetje zwart. 
Ver weg op een paaltje, nooit eerder gezien en geen idee wat het was. Maar ja, van Duitse vogeltjes heb ik natuurlijk al helemáál geen verstand...


Kekerdom / Millingerwaard 

- Vink
- Aalscholver 
Ik zag een paar keer kleine aantallen aalscholvers overvliegen. Vliegen die beestjes eigenlijk naar het zuiden? Edit: 'Alleen in heel koude winters trekken de Nederlandse Aalscholvers weg naar Frankrijk, Spanje en naar de westelijke Middelandse Zee tot in Tunesië. In normale winters wordt de Nederlandse populatie aangevuld met dieren uit vooral Denemarken.' (Link.)
- Putter
- Meerkoet 
- Knobbelzwaan 
- Grote bonte specht
Volgespoten met deet-spray waag ik me het 'tropisch oerwoud' van de Millingerwaard in. Ik hoor een specht roepen en besluip hem voorzichtig. Gelukkig zit hij op de top van een grote kale boom en krijg ik de gelegenheid om hem eens goed te bestuderen en zelfs een klein schetsje van hem te maken. Tweemaal vliegen er duiven richting de boom om even uit te rusten maar ze wijzigen snel hun plan als ze de specht zien zitten. Als ik later via de dijk terugloop naar mijn fiets zit er een grote roofvogel in dezelfde boom. Hij vliegt onmiddellijk weg als hij me ziet stilstaan, voordat er ook maar iéts te determineren valt. Dus hopelijk was het gewoon een buizerd en geen visarend. Want die laatste had ik niet graag gemist.
















(Z'n snavel is te lang.) 

- Grote zilverreiger 
Hij stond ver weg. Wellicht was 't een kleine.
- Fuut
- Vis
Ik had ze al vaker uit het water horen opspringen, maar nu zag ik het er eentje daadwerkelijk doen.
- Overstekende muis

Geen opmerkingen:

Een reactie posten