woensdag 15 februari 2017

Kerkuil / Siberische braamsluiper [7]

Al een kleine week ben ik 's avonds op jacht naar bosuilroepjes, want dat vind ik zo'n fijn spookachtig geluid. Vooralsnog helaas zonder resultaat. Vanavond probeer ik eerst park Brakkestein om vervolgens door te fietsen naar park De Goffert. In beide parken laat de uil zich echter niet horen. Als ze er al zitten. Ik besluit weer via park Brakkestein naar de derde mogelijke bosuilroepjesplek door te fietsen.

Halverwege beide parken, aan een drukke weg, trap ik hard op de rem. Kan een mens echt zoveel geluk hebben? Dat is gewoon onnatuurlijk! Tussen een gebouw met verlichte ramen en een lantaarnpaal in zie ik overduidelijk de rug van een bosuil. Op een tak. In een boom. Ik zet m'n fiets weg, loop naar de voorkant van de uil en kijk recht in de snuit van... een kerkuil! Op nog geen vijftien meter afstand. Nieuwe Gelderse vogel! Ik blijf een kleine tien minuten naar hem staan verrekijken tot we op precies hetzelfde moment besluiten ervandoor te gaan.

Leuk hoor Mars, zo'n kerkuil. Maar hoe zit het met die Siberische braamsluiper, heb je die nog gezien? Ondanks dat ik op het parkeerterrein de grote braamsluiperspecialist uithing ('Bij deze boom komt hij over tien minuten aanvliegen, en dan gaat hij via die, die en die boom, in een rechte lijn naar zijn slaapkurkeik. Dat is die boom daar links verderop. Hij kondigt zich aan met luid getsjek-tsjek') en ondanks de hoopvolle ogen van het aanwezige groepje vogelaars, liet hij zich vanavond niet zien. Helaas pindakaas. Ik kon er echt niks aan doen.

Terwijl ik dit schrijf ontvang ik een alertmail van waarneming.nl. Eén persoon heeft hem vandaag gezien. Wordt wellicht weer vervolgd...
Edit 21-02-17: de waarneming was van eerder deze week, niet van gisteren. Foute invoer van de waarnemer. Wel is er 's ochtends, met een in de slaapboom opgehangen geluidsrecorder, een vijftal piepjes in de verte opgenomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten