vrijdag 24 februari 2017

De grutto is weer in het land!



Volgens mij heeft er iemand het hek van een roodhalsganzenkwekerij open laten staan. Vandaag zag ik m'n vijfde van het jaar! Of zou de storm van gisteravond er iets mee te maken hebben...? En dan te bedenken dat ik me vorig jaar helemaal ongans naar die vogel heb gezocht! (Je ongans zoeken naar een roodhalsgans, als dát niet grappig is dan weet ik het ook niet meer.)

Mijn waarneming leverde me wel een boos/teleurgesteld/verdrietig mailtje op. Ik had de gans niet doorgegeven aan de vogelwerkgroep-app-dinges. Dat kon ik ook helemaal niet, want ik heb geen internet op m'n iPhone. Snel naar huis fietsen om hem door te geven was geen optie, want ik had nog een flink eind fietsen voor de boeg in de hoop op de eerste grutto's van het jaar. En mooi dat ik die kreeg! En sorry aan de teleurgestelden.
























Volgens een collegavogelaar zaten er zo'n 4501 (!) ganzen op de weilanden aan de rand van het dorpje Persingen. Het overgrote deel kolletjes, aangevuld met wat grauwe- en brandganzen. En dus één roodhalsgans. 'Where's roodhalsie?' Nou, midden in m'n verrekijkerbeeld! Ik schoot snel wat foto's, voerde hem in op waarneming.nl... en toen was hij spoorloos verdwenen. Nog zeker een half uur gezocht, maar ik kon hem nergens meer vinden. Als je niks beters te doen hebt kun je hem zelf proberen te vinden op de bovenste foto. 

















Sommige vogelaars gaan speciaal op zoek naar geringde/genekbande ganzen. Want dan kunnen ze via een speciale site precies zien waar zo'n beestje allemaal al eens geweest is. Deze Ooijse grauwe gans zou bijvoorbeeld helemaal uit Bemmel gevlogen kunnen zijn. Vogels blijven je verbazen! Oké, de meeste grauwe ganzen zijn inderdaad niet zo avontuurlijk ingesteld. Maar de andere soorten leggen soms ongelooflijke afstanden af. 

Die nekband ziet er overigens verstikkender uit dan hij schijnt te zijn. De dunne nek van een gans is namelijk nogal dik bevederd. Een andere vraag is of hij er blij mee is. Als ik naar zijn gezichtsuitdrukking kijk dan heb ik daar zo'n vermoeden van.



































Plenty hazen in de Ooijpolder. Geen konijnen. Want als je in een polder graaft dan loopt je hol onder water. En konijnen houden niet van een nat gat.



Reeën moet je 'vervagen' op waarneming.nl, heb ik wel eens gehoord. De jagers lezen mee! Maar ik denk eerlijk gezegd dat een beetje jager véél beter weet dan een stadse vogelaar waar ze zich ophouden. En met hoeveel ze zijn. En welke route ze naar hun werk nemen. (Op de foto staan twee reetjes.)


















Vorig jaar vond ik précies een dag later mijn eerste uit het zuiden teruggekeerde grutto's. Vandaag zag ik er eerst eentje, dichtbij, tussen een groep smienten. Op precies dezelfde plek. Na het afspeuren van de oevers telde ik er nog een viertal. En toen ik op de terugweg, ruim een uur later, er weer langs fietste zaten er zestien. Benieuwd hoeveel er morgen zitten. De-lente-komt-er-aan! 

O ja, alle eenden schoten opeens de lucht in. Snel omhoog kijken: overvliegende havik! Bij een buizerd blijven ze gewoon zitten. Maar die houdt zich voornamelijk bezig met muizen en mollen. En regenwormen. En verkeersslachtoffers. Niet de meest opwindende roofvogel dus. Ik zou ook gewoon in mijn plas blijven zitten.

Wat is dat vogelen toch leuk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten