zondag 24 mei 2015

24-05-15

Als ik 's avonds vermoeid en sufgetekend de Persingensestraat in fiets, kom ik opvallend veel vogelaars tegen. Nou ja, het is een zonnige Eerste Pinksterdag, dus zo raar is dat niet. Zelfs de Beekse gierzwaluwspecialist — Vader Abraham, zoals hij in Lent, waar hij wat 'zwaluwwoningen' had geregeld, wordt genoemd — komt me tegemoet fietsen. Zijn lange baard wapperend in de wind. (Hij wapperde helemaal niet, maar ik moest zijn bijnaam even subtiel en poëtisch verklaren.) 's Avonds kom ik er achter dat er een grauwe klauwier in de buurt heeft gezeten. Het kleine neefje van de klapekster. Een prachtig vogeltje, dat ik helaas heb gemist. Maar met wederom een mooie waarneming van de blauwborst, en nog wat ander leuk spul, heb ik niks te klagen.


Ooijpolder 

- Boerenzwaluw 
Twee boertjes op een draad boven een sloot. Mooi gezicht.
- Grasmus
- Buizerd
- Blauwe reiger
- Kleine karekiet 
- Bosrietzanger
Volgens mij heb ik beide rietzangertjes (meerdere keren) gehoord, en die laatste heel, héél even gezien.
- Kievit
- Groenling
- Blauwborst 
Op een paaltje, dus lekker goed zichtbaar.
Een auto met twee vogelaars, die even eerder waarschijnlijk de grauwe klauwier in hun telescoop probeerden te vangen, passeerde me, en deed het beestje opvliegen. Het geluk bleef mij echter goedgezind; hij landde weer een paar paaltjes dichterbij. Later zag ik er nóg een. Of dezelfde had zich stiekem een honderdtal meters verplaatst. Dat kan ook. (Nu begrijp ik opeens die jongeman die met fiets en al dat weiland in liep. Ook al op zoek naar dat klauwiertje, natuurlijk. Zou het er morgen zwart zien van de vogelaars...?)

- Graspieper 
- Rietgors
- Roodborsttapuit 
- Putter
- Kneu
- Gele kwikstaart 
Op een gegeven moment zag ik in een klein, kaal boompje een putter en een kneutje vlak bij elkaar zitten, en slechts een paar boompjes verderop zat er in de top een gele kwikstaart te zingen. (Nou ja, je kunt het nauwelijks zingen noemen, die paar stroeve piepjes die hij uit zijn keel perste.)
- Witte kwikstaart 
- Zwarte stern
- Ooievaar 
- Huismus
Ik vind het nog steeds lastig om ze van ringmussen te onderscheiden. (Ja, dat durf ik zomaar toe te geven.) Die laatste heeft echter — behalve een bruin petje — een donkere vlek op de wang, en een smalle witte halsband. Dat zou ik vanaf nu goed moeten kunnen onthouden...
- Nachtegaal 
Die méénde ik te hebben horen zingen.
- Tjiftjaf
- Fuut
- Gierzwaluw 
- Mug
Duizenden muggen in de Dijkgraaf van Wijckweg. Ik hoorde de fietser achter mij er eentje uitspugen. Ze tikten als regendruppels tegen mijn jas, en een kleine honderd exemplaren liftten 'gezellig' met mij mee. De volgende keer neem ik een gedresseerde gierzwaluw mee om ze van me af te houden. Dat kan Vader Abraham vast wel voor me regelen. (
Zijn er eigenlijk vogels die je kunt dresseren om je slaapkamer muggenvrij te houden? Ik wil er graag drie bestellen!)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten