woensdag 20 mei 2015

De unieke huiszwaluwkolonies van Lent

Het barst van die dingen! Aldus de kleine assistent — met de grote telescoop — van de vogelweekhuiszwaluwenexcursieleider. Terwijl het zo'n mooi gezicht was, die af en aan vliegende vogeltjes in hun zelf in elkaar geplakte klei-nestjes, onder de daken van een aantal Lentse woningen. De bewoners van die huizen krijgen van de Vogelwerkgroep Rijk van Nijmegen e.o. van tijd tot tijd kleine cadeautjes en bloemetjes aangeboden om hun volgepoepte ramenleed te verzachten. En in de hoop dat ze dan de nestjes niet met een harde bezemsteel te lijf gaan, natuurlijk.

Lent

- Gierzwaluw 
- Huiszwaluw 
Het best herkenbaar aan de witte stuit. Eind juni moet ik nog eens terugkeren want dan zwermen er 'wolken van uitvliegende huiszwaluwen' door die Lentse buurt. 
- Huismus
- Boerenzwaluw 
- Roek
- Putter
Nu lopen we even door een saai stukje, deelde de excursieleider ons mede. Als vogelaar weet je dat nooit zeker, reageerde ik. En binnen nog geen vijf minuten zien we twee puttertjes, achtereenvolgens in een boompje, en op een dak.
- Zwarte roodstaart
Die hoopte ik al voor de tweede keer te kunnen zien. Eerst meende ik hem te horen — hij maakt tijdens zijn zang een beetje een knarsend geluid — en even later zag ik hem op het dak van een huis zitten. In datzelfde 'saaie' straatje. Door de vrij verre afstand, en het slechte licht, was het rood in zijn staart helaas slecht waar te nemen. Desalniettemin leuk om dat beestje nog eens tegen te komen.
- Visdief 
- Kleine plevier
- Tureluur
Die heeft ook een onmiskenbaar geluid. En daar is mijn geheugen heel blij mee.
- Kievit
- Zwarte stern
Toch nog een vogeltje (zo'n twintig stuks) waar de kleine assistent enigszins opgewonden van raakte. 


Al bij al een leuke excursie, waarbij ik me, vergeleken met de rest van de groep, eindelijk eens een best aardige vogelaar voelde. (Koning éénoog in het land der blinden.)

Tweetje met vier foto's.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten