dinsdag 12 mei 2015

Excursie vogelwerkgroep [5]

De vijfde vogelexcursie alweer. En het lijkt wel of ze steeds leuker worden. Deze keer fietsten we door de Bemmelse waard, alwaar we een paar heel mooie waarnemingen deden.

Bemmelse waard

- Kneu
- Roodborsttapuit
- Kievit

- Grote bonte specht
- Scholekster 
Nestelend in een kaal akkerland. En iets daarvoor was er een in een gevecht verwikkeld met een zwarte kraai. Dat ging er fel aan toe, en duurde minutenlang. De scholekster duwde de kraai steeds met zijn rug zo ver mogelijk van het nest vandaan. Nou ja, een klein kuiltje in de grond is nauwelijks een nest te noemen.
- Koekoek 
De excursieleidster beantwoordde een in de verte roepende koekoek met een perfecte imitatieroep. Het beestje liet zich daarop zelfs nog even zien, als onmiskenbaar koekoekssilhouet in een boompje. Twee dagen geleden zat ik nog met een twijfelkoekoek in mijn maag, maar vanaf vandaag zit hij in de knip!
- Tureluur
Tweede waarneming. In vlucht en al baltsende. Met opvallend rood/oranje poten.
- Oeverzwaluw
Ongetwijfeld al eens eerder gezien, maar nog niet officieel gedetermineerd. Nieuwe vogel nummer twee dus!
- Gierzwaluw 
Die hoor ik nu ook dagelijks terwijl ik aan het werk ben / zit te computeren / zit te niksen.
- Kemphaan
Nieuwe vogel nummer drie! Heel even in de telescoop kunnen bekijken (achter aansluiten in de rij). Voor steltlopers heb je eigenlijk echt zo'n apparaat nodig. Terwijl ik nog steeds zit te dubben over een nieuwe verrekijker...
- Graspieper 
- Buizerd
- Grasmus
- Gele kwikstaart 

Terwijl er van alles voorbijvloog, op paaltjes zat, en aan het baltsen was, hoorden we verderop geschreeuw. In eerste instantie dacht ik dat het moderne muziek was van de jongelui die hun auto illegaal de polder hadden ingereden, terwijl mijn collegavogelaars een sportevenement meenden te horen. Maar het kwam van een groep politiemensen die daar met drie auto's (één undercover) geparkeerd stonden, en blijkbaar op jacht waren naar crimineel boefvolk. Nu twijfel ik of ik ze met de boeven naar de auto's heb zien teruglopen, of dat ze daar met lege handen aankwamen. Stom geheugen. Niet kunnen achterhalen/googelen wat er nou precies aan de hand was.

- Mannetjesfazant 
- Bever
Leuke verrassing! Vanaf de dijk hadden we uitstekend zicht op twee bevers, die druk in de weer waren met lekker aan takken knabbelen. Natúúrlijk mocht een nieuwsgierige, passerende hardloper even in de telescoop kijken.
- Krakeend 
- Bosrietzanger 
Vermoedelijk nog maar net in Nederland gearriveerd. Wel gehoord, niet gezien, dus ik tel hem met enige terughoudendheid als nieuwe vogel. Ze zitten ook gerust in boompjes, niet alleen in het riet, hoorde ik van een van de deelnemers.
- Torenvalk 
- Zanglijster 
- Visdief
- Steenuil 
Laatste waarneming van een rijke excursie. Bovenop de stam van een onthoofde boom, op een plek die ik niet mag verraden van de excursieleidster. Nou, dan doe ik dat ook niet.

Privélink voor mezelf, klikken is zinloos.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten